2024-09-27 | 3 min läsning

Beredskapsvecka med författarbesök på Stora Holm

Författaren Daniel Åberg har skrivit ungdomsserien Avbrottet. I veckan besöker han den anpassade gymnasieskolan på Stora Holm. Här med skolbibliotekarie Anna Sörmark och Cecilia Skog, lärare i svenska. Foto: Elev på Stora Holm AG
2024-09-27 | 3 min läsning
Beredskapsvecka med författarbesök på Stora Holm
Under Beredskapsveckan passar den anpassade gymnasieskolan på Stora Holm på att prata beredskap med sina elever. Det blir både lektioner och besök av författaren Daniel Åberg.

Förutom lektionerna i beredskap, där man pratar om vad som är bra att ha tillgängligt hemma, har eleverna lärt sig om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, bakat pinnbröd och fått uppleva strömavbrott.

Och så får skolan besök av författaren Daniel Åberg, som skrivit ungdomsserien Avbrottet. Den handlar om Elis som försöker klara sig när all elektronik har förstörts av en solstorm.

Varför skrev du den här serien?

– Det var inte så att jag tänkte att jag skulle skriva om beredskap, men jag var nyfiken på hur man skulle reagera och vad som skulle hända om all elektronik gick sönder och fick en idé om att skriva en ungdomsserie om det, säger Daniel.

– Man måste kunna diskutera svåra saker med ungdomar, och även om boken är språkligt lättläst så är den inte lättsam, fortsätter han.

Har läst på om beredskap

Varje klass får varsin lektion med författaren och eleverna har förberett frågor. Det är frågor om hur han startat sin författarkarriär och hur han kommer på vad böckerna kommer att handla om.

Daniel berättar att han fått läsa på och lära sig mycket om beredskap och kris innan han kunde börja skriva böckerna. Eleverna undrar om det kommer någon fortsättning, och ger Daniel förslag på vad som skulle kunna hända.

– Jag har inte planerat någon fortsättning, säger Daniel, men det vore intressant att se hur personerna i boken klarar sig när det blir vinter. Nu slutar historien på hösten.

Hur skulle du klara ett strömavbrott? frågar en av eleverna

– I ett vanligt strömavbrott skulle jag nog klara mig hyfsat. Jag har dunkar med vatten i källaren, ved och öppen spis, ett nödlager med mat och ser till att ha ordentligt med bensin i bilen. Men det blir ju mycket svårare när all elektronik är förstörd såsom i boken.

Vad betyder det att författaren kommer hit?

– Det betyder jättemycket, att de får träffa personen bakom boken och förstå hur författaren tänkt när han bestämde handlingen och karaktärerna, berättar Cecilia Skog som är lärare i svenska.

– Eleverna och jag träffade honom kort på Bokmässan förra året, men då hade vi bara läst första boken och nu har vi läst alla fyra. Genom besöket idag kan eleverna tillsammans återberätta historien och sätta ord på vad de minns och har uppfattat från böckerna. På så vis hjälps de åt att minnas och förstå innehållet, samtidigt som de nya eleverna i årskurs 1 lockas att läsa böckerna. Vår gymnasiebibliotekarie Anna Sörmark från Lindholmens gymnasiebibliotek och jag samarbetar kring att erbjuda böcker som väcker intresse och nyfikenhet, och det var tack vare biblioteket som vi kunde få hit Daniel idag.

Har eleverna funderat mer på kris efter att ni läst böckerna?

– Det blev samtal om hur man klarar sig, och hur länge man klarar sig utan ström, säger Cecilia. Vad man är van vid att använda varje dag, och vad personerna i böckerna nu var tvungna att klara sig utan. Stort fokus var först på att inte kunna ha Internet, men sedan kom vi in på hur man kan lösa matlagning och matförvaring när inte spis och kylskåp fungerar – och inte toalett och hygien.

– Det var spännande att läsa böckerna, men det var inget som jag tänkt på innan skulle kunna hända. Han skriver väldigt bra! säger en av eleverna.



Prenumerera så du inte missar något nytt!