Samir och Gorfo underhöll med musik och berättelser. Foto: Anders Feldt

2023-04-06 | 2 min läsning

Bergsjöskolan firar romernas nationaldag

På Bergsjöskolan klappar eleverna i takt till musiken när Samir och Grofo drar igång på sina gitarrer. På onsdagen firades romernas nationaldag med mat, musik och romsk kultur.

Egentligen är det den 8 april som är romernas nationaldag, men eftersom det då är påskafton passar man på att fira romernas dag redan på onsdagen den 5 april.

– Det är andra året i rad som vi firar romernas dag, berättar Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan. Det är viktigt att fira alla minoriteter. Alla människor har ett lika värde. Här på Bergsjöskolan finns många olika nationaliteter och kulturer och de berikar varandra och det svenska samhället.

Från scenen får eleverna höra både musik och berättelser

Romernas flagga hissades på Bergsjöskolan. Foto: Anders Feldt

På scenen finns två musiker Samir och Grofo. Båda jobbar som brobyggare på skolorna i nordost och Samir har också fått tjänst som musiklärare på Bergsjöskolan. De spelar och sjunger flera sånger, bland annat romernas nationalsång och berättar om varför man firar. Flaggan är hissad på skolgården och Grofo berättar om varför den ser ut som den gör och vad färgerna betyder och eleverna lyssnar fängslat.

Efter föreställningen på Bergsjöskolan kommer de att åka vidare till Backegårdsskolan, Gärdsåsskolan och Lärjeskolan för att uppmärksamma romernas nationaldag och göra om samma föreställning där.

Fler aktiviteter i veckan

Dagen till ära har även måltidsservice i nordost bidragit genom att laga och servera en gulaschgryta efter romskt snitt i bamba. Tidigare i veckan var några klasser på Bio Roy och såg filmen om Katarina Taikon med efterföljande samtal.

– Det var oerhört gripande och eleverna var verkligen intresserade trots detta svåra ämne om hur romer behandlats, berättar Eva Andersson Berglund, biträdande rektor. I efterföljande samtal berättade Katarina Taikons dotter Angelica Ström, att först som femtioåring vågade hon berätta att hon var rom, trots att hon är dotter till en stor författare.

Den 8 april firas Internationella romadagen

Romadagen firas för att minnas den första romakongressen i London den 8 april 1971. Då antogs officiellt den romska flaggan och den romska nationalsången ”Gelem, gelem” som betyder ”Jag vandrar och vandrar”.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | En av fem nationella minoriteter

Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter och romernas språk romani chib är ett av våra nationella minoritetsspråk. Inom den nationella minoriteten romer finns fler olika grupper som har olika språk/ varieteter och kultur.  Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet och först på 60-talet fick romska barn börja gå i svensk skola efter en lång kamp om att få samma rättigheter till utbildning. Den svenska minoritetspolitiken ska ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka möjligheterna till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. Göteborgs Stad har en plan som stöttar, stärker och skyddar de nationella minoriteterna.

FAKTA | Brobyggare skapar förståelse åt båda håll

I Göteborgs Stad finns fyra brobyggare anställda inom grundskoleförvaltningen som en del i arbetet med romsk inkludering. De är placerade på fyra skolor i nordöstra Göteborg för att vara en länk mellan den romska minoriteten och staden. På skolorna hjälper de till med läxhjälp, att få fler som läser modersmål och i vissa fall med motivationen att komma till skolan. Att arbeta med att motivera och stärka elever och familjer till att satsa på utbildning kräver att det finns tid att skapa relationer och bygga förtroende mellan skolan och hemmet.