2024-08-22 | 3 min läsning

Besök Omställningslabbet på Frihamnsdagarna

Omställningslabbet är en mötesplats och en framtidsprototyp i Frihamnen. Foto: Peter Kvarnström
2024-08-22 | 3 min läsning
Mötesplatsen och framtidsprototypen Omställningslabbet har ett späckat program under Frihamnsdagarna. Då inleds också ett nytt samarbete med föreningen Kollaborativ ekonomi Sverige för att ytterligare bidra till en hållbar stad.

Under Frihamnsdagarna har Omställningslabbet program torsdag till lördag på Södra Frihamnspiren 15. Det kommer bland annat att finnas en kollaborativ scen där olika föreningar kommer att tala, exempelvis Solidariskt kylskåp, Safirträdgården och Institutet för konst och kaos.

– Det kommer att bli väldigt roligt. Man kommer att kunna lära sig något nytt och kan spåna idéer. Man kan också bara komma hit och hänga, säger Cecilia Helsing, planeringsledare för platsutveckling på stadsmiljöförvaltningen.

Cecilia Helsing, planeringsledare för platsutveckling på stadsmiljöförvaltningen. Foto: Simon Haglund

Invigning av ny skatepark

I samarbete med Göteborgs skateförening invigs också en ny skatepark i anslutning till Omställningslabbet. Och tillsammans med Link arkitektur, New order arkitektur och Växtverket kan besökare vara med och bygga olika moduler till Omställningslabbets nya fasad.

Nytt samarbete

Omställningslabbet deltar i Frihamnsdagarna tillsammans med Kollaborativ ekonomi Sverige och detta blir starten på deras nya samarbete.

– Vi kommer att titta på olika aspekter av hållbarhet – hur man som göteborgare kan leva mer hållbart och utveckla en hållbar livsstil. Platsen är till för att man ska kunna testa olika saker kopplat till det. Vi vill att det ska vara en aktiv mötesplats, där det händer mycket, säger Cecilia Helsing.

Ska locka fler aktörer

Laetitia Cresto, ordförande på Kollaborativ ekonomi Sverige. Foto: Privat

Kollaborativ ekonomi Sverige driver sedan tidigare Smarta kartan – en digital karta som visar hållbarhets- och delningsinitiativ, med allt från bibliotek och utegym till solidariska kylskåp och cykelkök.

– Tack vare Smarta kartan har vi ett stort nätverk. Till Omställningslabbet vill vi vara en sorts inkastare och bjuda in föreningar till platsen så att de får använda den och komma med bra idéer. Vi vill försöka få hit många olika typer av människor och inte bara de som redan jobbar med hållbarhet, säger Laetitia Cresto, ordförande för Kollaborativ ekonomi Sverige.

Omställningslabbet

  • En framtidsprototyp och mötesplats i Frihamnen med fokus på hållbar omställning
  • Här finns möjligheter att samtala om och prototypa kring hur Göteborg ska utvecklas till en hållbar stad
  • Är ett samarbete mellan stadsmiljöförvaltningen och flera andra aktörer, bland annat Kollaborativ ekonomi Sverige.
  • Är en del av den platsutveckling som pågår i Frihamnen sedan 2012
  • Metoden platsutveckling används för att testa framtida funktioner i liten skala tillsammans med allmänheten innan större investeringar görs

Läs mer: 



Prenumerera så du inte missar något nytt!