Bidrag ska få fler att samåka till jobbet
I våras beslutade socialnämnden Centrum och idrotts- och föreningsnämnden om ett nytt föreningsbidrag inom cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Bidraget kan sökas av organisationer med en verksamhet som bidrar till en mer hållbar stad genom att reparera, låna, byta, dela, ge eller få. För 2024 har hittills sju föreningar sökt och fem har beviljats bidraget.
– De som hittills har fått bidraget är två leksaksbibliotek, en organisation som delar kulturutrustning, en organisation som jobbar med stöd till delningsinitiativ och en som jobbar med samåkning. Vi hoppas att bidraget kan ge dessa föreningar lite mer kraft och kontinuitet, säger Stina Lindgren, utvecklingsledare på socialförvaltningen Centrum.

Stina Lindgren är utvecklingsledare på socialförvaltningen Centrum. Foto: Kristina Ahlinder
Gör samåkning enkelt
En av föreningarna som fått bidraget är den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, som funnits i 17 år och är baserad i Göteborg. Via föreningens plattform kan privatpersoner enkelt både erbjuda och hitta möjligheter att samåka.
Intresset för samåkning växer snabbt. Bara det senaste året har antalet platser som erbjuds via Skjutsgruppen i Västra Götalandsregionen ökat med 1 147 procent.

Mattias Jägerskog är grundare av Skjutsgruppen och ordförande i föreningen. Foto: Ola Höiden
– Vi upplever något av en samåkningsboom just nu, vilket är otroligt roligt, säger Mattias Jägerskog som är grundare av Skjutsgruppen och ordförande i föreningen.
Nätverk av föreningar
För att få fler att samåka har Skjutsgruppen bland annat byggt upp ett nätverk av föreningar där medlemmarna i föreningarna får gratis tillgång till samåkningsplattformen.
– För att samåkning ska fungera krävs tillit till varandra och tillit finns i föreningslivet. På det här sättet sänker vi tröskeln till att våga testa. Via det här nätverket får 590 000 personer möjlighet att samåka. Vi hjälper nu fler föreningar att gå med, bland annat små föreningar i Göteborg, säger Mattias Jägerskog.
Vill få fler att pendla tillsammans
Det senaste året har Skjutsgruppen satsat mycket på arbetspendling. Med hjälp av finansiering från Västra Götalandsregionen har de tagit fram en funktion för samåkning till arbetsplatser, som de nyligen har lanserat.

Via Skjutsgruppens plattform kan privatpersoner både erbjuda och hitta lediga platser för samåkning. En nyhet är möjligheten att pendla tillsammans. Foto: Ola Höiden
För att få fler att använda funktionen och börja åka tillsammans till och från jobbet kommer de att arrangera flera så kallade pendlarkvällar. Under pendlarkvällarna berättar Skjutsgruppen om samåkning och hjälper till att lägga in personer i systemet.
Den första träffen är 5 november vid Järntorget, men vem som helst som är intresserad av att arrangera en pendlingskväll kan höra av sig till Skjutsgruppen. Det kan till exempel vara ett företag, en förening eller ett bostadsområde.
– Föreningsbidraget finansierar den här satsningen och betyder otroligt mycket för oss som förening och för samåkning i Göteborg. Nu kommer det bli enklare för göteborgarna att sänka både sina kostnader och sina utsläpp rejält, säger Mattias Jägerskog.
Skapar förutsättningar för ett hållbart liv
Samarbete med medborgardrivna initiativ och föreningar inom cirkulär ekonomi och delningsekonomi är ett exempel på hur Göteborgs Stad jobbar enligt strategin Leva hållbart i stadens miljö- och klimatprogram.

Tove Lund är planeringsledare på demokrati och medborgarservice och samordnare för strategin Leva hållbart. Foto: Privat
– Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för invånarna att leva hållbart. I många fall blir det mer effektivt och bättre lösningar genom att vi tar vara på och stödjer det engagemang som redan finns i civilsamhället för att Göteborg ska bli en mer hållbar och bättre stad att leva i. Det nya föreningsbidraget är en viktig pusselbit i det arbetet, säger Tove Lund, planeringsledare på demokrati och medborgarservice och samordnare för strategin Leva hållbart.
Föreningsbidrag cirkulär ekonomi och delningsekonomi
- Kan sökas av organisationer med verksamhet inom cirkulär ekonomi och delningsekonomi
- Organisationerna måste följa Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället och till exempel ha en demokratisk verksamhet, ett organisationsnummer och ett bankgiro
- Föreningar som hittills har fått bidrag 2024: Skjutsgruppen, Returkultur, Högsbo leksaksbibliotek, Leksaksbiblioteket Majorna och Kollaborativ ekonomi
- Handläggningen av bidrag för 2025 pågår just nu
Länkar: