På lördag 14 september är det dags för Biskopsgårdens matfestival i Svarte mosses naturområde. Förra året kom det 4–5 000 besökare till festivalen. Foto: Antony Sastre/Happy visuals
Det är tredje året festivalen äger rum. Fokus ligger på mat som tillagas och serveras av både privatpersoner och föreningar från Biskopsgården. I år är ungefär 20 kök från olika delar av världen representerade.
– Jag håller på att gå igenom menyerna just nu och det finns otroligt mycket gott. Det kommer bland annat att serveras somalisk sambosa, azerbajdzjanska vinbladsdolmar, indisk biryani och afghansk bolani. En kvinnoförening lagar sallader från mellanöstern och en turkisk förening serverar piroger och baklava, säger Jasmine Soufi, projektledare för Biskopsgårdens matfestival.

Jasmine Soufi, projektledare för Biskopsgårdens matfestival. Foto: Roozbeh Behtaji
– I år kommer flera även att sälja egna drycker, som till exempel sharbat som är gjord på vattenmelon. Nya kök för i år är Ungern, Tunisien och Palestina, så det kommer att bli många goda matupplevelser att välja mellan, säger Jasmine Soufi, projektledare för Biskopsgårdens matfestival, fortsätter Jasmine.
Billiga smårätter gör maten tillgänglig
För att maten ska vara tillgänglig för så många som möjligt och för att besökarna ska kunna testa flera olika rätter säljer alla minst en liten rätt för 25 kronor. Intresset för att delta har varit större än någonsin.

På lördag kan du provsmaka hemlagad mat från lokala kockar. Foto: Antony Sastre/Happy visuals
– Vi har en lite större yta i år och får plats med lite fler som säljer mat. Men alla som ville vara med fick tyvärr ändå inte plats. Vi tror att det kommer väldigt många besökare, förra året kom mellan 4 och 5 000 personer, så vill man vara säker på att få mat behöver man komma i tid, säger Jasmine Soufi.
Många olika aktiviteter under dagen
Förutom att provsmaka hemlagad mat från lokala kockar finns det mycket andra aktiviteter på festivalen. Man kan bland annat prova olika bollsporter, spela schack, testa graffiti, trycka på tygpåsar, delta i dansworkshop och se teater. Det kommer också att vara en del uppträdanden och andra överraskningar på de två scenerna under dagen.
– Det handlar bland annat om att visa upp en nyanserad bild av Biskopsgården för resten av Göteborg. Men framför allt om att ta tillvara den kraft och den gemenskap som finns här. Mötesplatser som denna är oerhört viktiga och när vi skapar mötesplatser genom något så naturligt som mat samlar det folk från hela staden. Då sänker vi förhoppningsvis många trösklar för att upptäcka något nytt, säger Jasmine Soufi.

Lokala kockar serverar sina favoriträtter på festivalen där 20 olika kök är representerade. Foto: Antony Sastre/Happy visuals
Biskopsgårdens matfestival
Tid: Lördag 14 september, klockan 12–17
Plats: Svarte mosses naturområde. Närmaste hållplats är Friskväderstorget där guider möter upp och visar vägen. Antal parkeringsplatser är begränsat. Vägen från hållplatsen samt festivalområdet är tillgängligt med rullstol, barnvagn och rullator.
Arrangör är Bo bra i Biskopsgården. Matfestivalen genomförs i nära samverkan med Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Handslag Biskopsgården och medborgarbudgeten Bästa Biskop
Länkar: