Biskopsgårdens språkmodell sprids till fler förskolor
– Målet är att öka möjligheterna för god språkutveckling hos barn i en mångspråkig miljö och socioekonomisk utsatthet. För att åstadkomma förändring utgår insatsen från de språkfrämjande beteenden personalen redan använder i praktiken, säger Jaana Johansson, rektor i Lövgärdet.
Den språkfrämjande modellen utvecklades i Biskopsgården av logoped i samarbete med rektorer och ett av stödteamen som arbetar med barnhälsa i förskoleförvaltningen. I stödteamen ingår logopeder, specialpedagoger och psykologer.

Från vänster: Rektorerna Jaana Johansson, Felicia Lindgren och Fia Neldemo ska starta upp det språkfrämjande arbetet med Biskopsgårdsmodellen i Gårdsten/Lövgärdet. Foto: Förskoleförvaltningen
– Logopedens kunskaper om språkutveckling, flerspråkighet och språkfrämjande arbete används tillsammans med psykologens kunskap om grupprocesser och förändringsarbete. Specialpedagogerna bidrar med kunskaper i att handleda och stötta arbetslag i utvecklingsprocesser, säger Lina Öinert, logoped i förskoleförvaltningen.
Positiv feedback ger god effekt
Genom filmanalys, att sätta konkreta mål och använda positiv feedback utvecklar personalen en större medvetenhet om hur deras roll som kommunikationspartner påverkar barnens språkutveckling.
En pedagog berättar om resultatet:
– Det gör så mycket att vi pedagoger är närvarande, lyhörda och sätter ord på det barnen gör. Barnen på min avdelning har utvecklat sitt språkande jättemycket det sista året.
Utvärderas varje termin
I Biskopsgården är de inne på sin sjätte termin med modellen och tre rektorer i Bergsjön är på fjärde terminen. Till hösten kommer tre rektorer från Gårdsten och Lövgärdet att startar arbetet hos sig.
– Insatserna utvärderas varje termin och anpassas efter förskolans förutsättningar. Deltagarna ser att det långsiktiga och strukturerade arbetet ger effekter och bidrar till förbättrad språklig kompetens hos barnen, säger Lina Öinert.
Biskopsgårdens modell
- Fokuserar på de grundläggande språkliga förmågorna som driver övrig språkutveckling, främjar läsning och läsförståelse
- Pedagogerna får arbeta konkret utifrån sex språkfrämjande strategier, till exempel uppmuntras pedagoger att aktivt lyssna och visa förväntan när barnen kommunicerar
- Att beskriva barnens handlingar och introducera nya ord är också viktiga inslag i arbetet
Pedagogerna som deltagit i arbetet är positiva.
– Jag ser hur viktig jag är som förebild. Jag har blivit bättre på att invänta barnets svar och försöka tolka vad barnet menar, säger en av dem.