Storköket på Bjurslättsskolan levererar varje dag mat till skolor, förskolor och stora idrottscuper, som Gothia Cup. Nu ska det få en välbehövlig totalrenovering. Foto: Carl Edholm

2025-04-15 | 2 min läsning

Bjurslättsskolans storkök ska totalrenoveras

I Bjurslättsskolans storkök Matlandet lagas varje dag cirka 5000 matportioner till skolor och förskolor. I vår inleds en totalrenovering av köket för att förbättra arbetsmiljö och möta rådande lisvmedelskrav.

Under byggtiden kommer matsalen att flyttas till tillfälliga paviljonger vid fotbollsplanen för att eleverna ska få matro. Samtidigt kommer matlagningen att fördelas på 14 andra storkök runt om i Göteborgs Stad.

Under renoveringen kommer matsalen att tillfälligt flyttas till paviljonger vid den intilliggande fotbollsplanen. Foto: Carl Edholm

Stadsfastighetsförvaltningen, grundskoleförvaltningen och utbildningsförvaltningen samarbetar kring utflyttningen av verksamheten:

– Tillsammans med ansvariga chefer för måltidsverksamheterna behövde detta pussel läggas om många gånger innan alla bitar föll på plats. Totalt är 36 verksamheter inblandade, både producerande och mottagande, var och en med sina egna styrkor och utmaningar, säger Ola Hall, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen.

När renoveringen av Matlandet är klar kommer köket också fungera som ett tillfälligt ersättningskök vid framtida renoveringar av andra kommunala storkök i Göteborg.

– Efter att vi renoverat det här storköket står andra storkök på tur för renovering och uppfräschning. Då kan matlagningen från de berörda skolorna flyttas hit under tiden arbetet pågår, säger Malin Tomasson, projektledare på Hifab.

Ser över köksutrustning och ventilation

Bättre arbetsmiljö för kökspersonalen är ett av huvudmålen med renoveringen. Bland annat ser man över placering av köksutrustning och kyl- och frysrum för att skapa bättre arbetsflöden. Ny ventilation ska förbättra inneklimatet och ge bättre förutsättningarna för leveranser. Det kommer till exempel bli möjligt att ta emot leveranser på natten.

I dagsläget ligger diskrummet otympligt till och det kommer att byta plats för att förbättra flödet i köket. Foto: Carl Edholm

– Vi får också bättre hantering av våra livsmedel med bättre förvaring och rätt livsmedel på rätt plats. Köket kommer även att kunna laga mer mat från grunden samt baka oftare, vilket är kostnadseffektivt, säger Anne-Sofie Johansson, sakkunnig inom storkök på stadsfastighetsförvaltningen.

Återbruk i fokus

Återbruk är en viktig del i renoveringen. Köksutrustning som inte längre är lämplig för Matlandet kommer att flyttas till andra storkök, alternativt skickas vidare för återbruk. Även delar av inredningen i kyl- och frysrummen kommer att återanvändas.

Efter renoveringen kommer Matlandet också kunna användas som beredskapskök vid en samhällskris. Renoveringen börjar i slutet av vårterminen och förväntas vara klar i slutet av 2026.



Prenumerera så du inte missar något nytt!