Kulturhuset Blå Stället firar 45-årsjubileum under tre dagar fyllda med musik, dans och tillbakablickar. Foto: Renée Timlin

2024-04-16 | 3 min läsning
Blå Stället firar 45 år
När Blå Stället i Angered Centrum invigdes 1979 blev det Sveriges första kulturhus i en förort. Nu firas 45-årsjubileum under tre dagar med musik, dans och tillbakablickar.

På Kulturhuset Blå Stället har musik, konst och samtal blandats med eget skapande och influenser från världens alla hörn sedan starten för 45 år sedan. Det speglas i jubileumsprogrammets tre dagar, med start på söndag 21 april.

– Vi kommer att ha många spännande aktiviteter i samarbete med föreningslivet, boende i Angered och nätverket Blå Ställets Vänner. Bland annat bjuder vi på musik, dans, modevisningar och måleri-workshop för barn, säger Gloria Esteban, producent på Kulturhuset Blå Stället.

Gloria Esteban, producent på Blå Stället.

Jubileumsprogram

Söndag 21 april: Dans, musik, mat och barnaktiviteter, klockan 12:30–15:30.

Måndag 22 april: Minnen och anekdoter, tårta och musik, klockan 18:00–20:00.

Onsdag 24 april: Föräldraskap i en ny kultur – föreläsning och samtal, klockan 13:00–14:00. Konsert med romska Orientalica, klockan 19:00–20:00.

Läs mer: Fira Blå Stället

– På jubileumsdagen den 22 april har vi gäster och öppen mick för de som vill dela med sig av sina minnen om Blå Stället. Den sista dagen blir det föreläsning och samtal och så avslutar vi firandet med dansuppvisning, fortsätter Gloria Esteban.

Blå Ställets betydelse

När huset planerades stod valet mellan att bygga ett operahus eller ett kulturhus. Politikerna valde att satsa på förorten och Blå Stället blev det första kulturhuset i en förort i Sverige. Tanken var att det skulle finnas utrymme för kultur och föreningsengagemang, och människorna skulle kunna komma dit direkt från jobbet i ”blåställ”.

Visste du att …

… namnet Blå Stället kommer från en namntävling, där vinnaren hämtade inspiration från husets karakteristiska blå färg? Det i kombination med att kulturhuset var tänkt att fungera som en ventil för de många arbetarna på Volvo som då bodde i Angered. Med blåstället på under arbetsdagen kunde de på kvällen få utlopp för sina kulturdrömmar på Blå Stället.

Läs mer: Kulturhuset Blå Stället

Det starka föreningsengagemang som fanns för 45 år sedan finns fortfarande kvar.

 – Vi samarbetar med många olika kulturföreningar och grupper runt om i Göteborg. Det här är en plats där alla är välkomna. Hit kan man komma med sin idé och förverkliga den tillsammans med oss som jobbar här. Det är en stor rikedom för boende i Nordost att ha en plats så nära att mötas och uppleva kultur på samtidigt som det är enkelt att ta sig hit från andra delar av Göteborg, säger Gloria Esteban.

Foto: Renée TimlinPrenumerera så du inte missar något nytt!