Eva Magnusson och Ingmarie Åberg Staxenius använder handdockor, teater och sagostunder för att stimulera barns läsintresse. Foto Charlotte Brenner Foto: Charlotte Brenner

2023-11-17 | 5 min läsning
Bokbussen sprider läsglädje i hela Göteborg
Den ena djupt mörkgrön, den andra vackert havsblå. Var än de två bokbussarna rullar i Göteborgs olika stadsdelar möts de av förväntan och glädje från både barn och vuxna.

–  För många föräldrar och barn är bokbussen veckans höjdpunkt. Det är en social samlingspunkt där många i kvarteret träffas. Jag blir laddad av alla besökares glädje, berättar Eva Magnusson, biblioteksassistent och bokbusschaufför på Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen.

Eva Magnusson och Ingmarie Åberg Staxenius kör bokbussarna i Göteborg. Det är veckans höjdpunkt för många barn och vuxna. Foto Charlotte Brenner

Förändrad verksamhet

Bokbussverksamheten förändrades i satsningen ”Staden där vi läser för våra barn”. Utbudet riktades till barn upp till 12 år. Två nya, och Sveriges enda, elektrifierade bokbussar togs i bruk hösten 2020 och de kan köra i hela Göteborg, även i miljözon.

Bussarnas utformning med större ingång, rullstolsramp och lågt golv förenklar för besökare att komma in. Interiören är barnanpassad: Mjuka soffor, mysiga krypin, färgglatt samt böcker och spel skyltade i låg höjd så de syns bra.

–  Det är roligt att satsningen blivit så bra. Bokbussarna säljer sig själva med sitt utseende. Vi kan också vara mycket mer delaktiga och röra oss i bussen tillsammans med barnen. Det har blivit ett lyft, säger Ingmarie Åberg Staxenius, mediepedagog och bokbusschaufför.

Foto: Charlotte Brenner

Öppnar nya världar

Att få barn att upptäcka böckernas magiska värld är drömjobbet för Ingmarie och Eva.

– Många blir förvånade att det finns böcker på så många språk. De kanske inte ens varit på biblioteket innan och i bokbussen märker de att det är kul att läsa. Nya världar öppnar sig. Det är fantastiskt att dela barnens tankar och glädje, säger Ingmarie.

– Bokbussen är en bro mellan människor i förorten och biblioteken inne i stan. Barnen förstår att bibliotek finns i staden för att vi har introducerat dem till böcker och till lånekortet. Barnen växer med ett eget lånekort, säger Eva.

Sagostunder och teater

Ingmarie och Eva, tillsammans med sina sex kollegor, högläser, har sagostunder och spelar teater i bussen. Allt för att väcka läsglädje och skapa olika ingångar till litteratur.

Läs mer:

–  Bästa sättet att få barn att bli läsare är att läsa för dem. Det är en väg in i språket och litteraturen. Att bli läst för och att få läsa själva väcker barnens fantasi, empati och de lär sig fakta, säger Ingmarie.

–  Faktaböcker om barnens intresse är bra introduktion till läsandet. Det är meningsfullt och roligt att främja barns läsning. Deras glädje smittar av sig, säger Eva.

Besöker förskolor

Grön bokbuss kör sex dagar i veckan, den blå varje dag. En lördag i månaden besöks boenden för barn med funktionsvariationer. På vardagsförmiddagar gästas förskolor; 400 avdelningar på 135 förskolor varje månad.

Foto: Charlotte Brenner

–  Besöken är väldigt uppskattade eftersom många har långt till biblioteken. Vi tar fram böcker till olika temaområden och använder handdockor för att väcka barnens intresse, berättar Ingmarie.

–  Förskolebarn är en viktig målgrupp. De är fortfarande nyfikna i den åldern. Vi vill elda i den nyfikenheten, säger Eva.

Kör i hela Göteborg

På vardagar mellan klockan 15 och 20 åker bussarna enligt turlista: grön kör i väster och blå i öster. De medverkar även i event som Bokmässan, West Pride och Barnens dag. På lördagar poppar blå bokbuss upp på ställen som Plikta lekplats i Slottsskogen eller vid Sjöfartsmuseet. På sommaren hänger många unga i och utanför bussen.

Foto: Charlotte Brenner

–  En lördag i Slottsskogen kom en liten kille in sju gånger under några timmar. Föräldrarna försökte locka med honom hem men han svarade bara: ”Jag läser, stör mig inte”. Pojken gottade in sig i bokbussen och trivdes. Det blev varmt i hjärtat då, berättar Ingmarie.

Stammisar återkommer år efter år

Utbudet i bokbussen är riktat till yngre men alla är välkomna. Syskon, föräldrar och äldre passar på att hämta och lämna böcker. Många återkommer varje vecka, år efter år.

–  Vi har byggt upp fina relationer med många stammisar genom åren, säger Ingmarie.

–  Många äldre tycker om att bokbussen kommer nära. Det blir enklare att hämta böcker. En del har inte dator eller Ipad utan får hjälp att reservera. De uppskattar den personliga servicen. Många lever också ensamma och kommer för sällskap och berätta vad de läst, säger Eva.

Fler lån och besökare

Bokbussens uppsökande verksamhet har givit resultat. Första året ökade utlånen med 130 procent. Besöksantal och utlån ökar också för varje år: 2022 hade bokbussen 42 335 besök och 108 779 utlån. Det har redan överträffats i år. Bokbussen vann även pris som årets mobila bibliotek i Sverige 2022.

–  Vi skulle lätt kunna ha en tredje buss för efterfrågan är så stor, säger Ingmarie.

– Jag hade gärna sett en bokbuss som åkte till omsorgsboenden eftersom många äldre har svårt att ta sig till biblioteket. Styrkan i bokbussen är just att den kommer nära där människor är och gör litteratur mer tillgänglig, fyller Eva i.

Ingmarie Åberg Staxenius och Eva Magnussons engagemang för såväl den läsfrämjande verksamheten som för sina besökare går rakt in i hjärtat. De gör böckernas värld varm och välkomnande.Prenumerera så du inte missar något nytt!