Stadsbruk är ett nytt sätt att odla i staden. Genom att använda mark som inte är bebyggd skapas möjligheter för entreprenörer att odla och sälja grönsaker.
Två av dem är William Bailey och Jonas Lindh.
– Från början är vi hobbyodlare som brinner för närproducerat mat. Via sociala medier har vi fått kunder i restauranger som Bhoga, Tvåkanten och Koka, säger William Bailey.
Nu har hans och Jonas Lindhs entreprenörskap tagit plats i en nysläppt bok om Stadsbruk. Författare till boken är Lena Friblick och Anneli Evers. Det första fröet till idén om stadsbruk såddes av Lena Friblicks företag Xenofilia i Malmö 2012.
Med inspiration från Malmö
Via projektet Kryddor i Rosengård hade företaget kommit i kontakt med boende i området med stor kunskap om odling och som ville arbeta som odlare. Men de saknade platser att odla på. Det tog Xenofilia fasta på och kontaktade Malmö stad som kunde bidra med lediga odlingsytor.
I Göteborg fick man nyss om det framgångsrika projektet och hämtade inspiration och kunskap.
– Som markägare har Göteborgs Stad en fantastisk möjlighet att arrendera ut obebyggd mark till odlare och öka den ekologiska matproduktionen. Samtidigt ges göteborgare en chans att göra odlarkarriär och nya arbetstillfällen skapas, säger Annette Gustavsson som är projektledare för stadsnära odling på fastighetskontoret.
William Baileys och Jonas Lindhs 250 kvadratmeter stora kajodling är fylld av en mängd olika sorters grönsaker. Många är planterade efter en direkt beställning från restaurangernas kockar.
– De bestämmer och vi odlar. Och ibland kan vi tipsa dem om något nytt, säger William Bailey.
Som när Gustav Knutsson som är kock på restaurang Bhoga introducerades till den numera ovanliga gråärtan.
– Att ha en direkt dialog med odlarna inspirerar mig mitt arbete, säger han.
Kort väg från pallkrage till tallrik
William Bailey och Jonas Lindh skördar för hand och leverera sina grönsaker runt om i staden med hjälp av en elcykel. En halvtimme efter att gråärtan plockats kan Gustav Knutsson ta emot ett knippe som till kvällen förenas i en komposition tillsammans med makrill.
– Det är oslagbart att få råvaror som är så färska. De räcker att de levereras ett par dagar efter skörd så har de tappat i kvalité, säger Gustav Knutsson.
William Bailey och Jonas Lindh är stolta över de grönskande pallkragarna som täcker asfalten på Frihamnens kaj.
– Vi har skapat våra egna jobb och bidrar till en mer ekologisk matproduktion. Det hoppas vi kan inspirera andra, säger Jonas Lindh.
William Bailey och Jonas Lindh använder elcykel för att leverera sina grönsaker.