2001-12-08 | 3 min läsning

Botaniska bjuder på en doft av jul

Botaniska trädgårdens julutställning Från mandel till mistel. lämnar ingen oberörd. Alla sinnen får sitt lystmäte: syn och lukt men även hörsel - för stilla, långt borta anar man en änglakör sjunga. Det är julstämning på ett jordnära och föga påträngande sätt som ger ro i sinnet.

På julröda papper kan man läsa och lära massor som man inte visste förut:
Att nejlikospäckade apelsiner hängande i röda sidenband kallas pomander efter franskans pommes d´ambre och är en sorts motsvarighet till luktsalt. Eller att det till 1 liter rödvin går åt 33 sockerbitar när man gör glögg – om man inte använder sockertopp förstås, den kan man köpa bl a i Botaniska trädgårdens butik.
60B0.jpg

Eller att julbegonian fyller hundratio år i år – världens första julbegonia korsades fram 1891 och gjorde sin sverigedebut på i Trädgårdsföreningen i Göteborg under det stolta namnet ”Gloire de Lorraine”.

Sex sorters nötter
Och du får veta det mesta om gamla julseder: till exempel att det bland julgodiset skall finnas minst sex sorters nötter och i julgröten en mandel samt att många julseder är av hedniskt ursprung och ”översatts” för att passa in i den kristna religionen.

Till julen var skörden bärgad och slagen, den sista sädeskärven utsatt till fåglarna, öl för hela vintern var nybryggt, brödkakorna hängda på stavar i taket, skinkan rökt och sillen saltad. Och nu fick man äntligen smaka på härligheterna.

Alla fick sin ”julhög” med brödkaka i botten och toppad med äpple – Ingrid Marie är det klassiska röda juläpplet. Hur riklig julhögen var berodde på husfolkets armod eller välstånd.
1FDA.jpg

Kanonkulan går i arv
Förr i tiden sågs husfadern i köket endast till jul då han med en skål mellan knäna malde svartsenap med hjälp av en kanonkula. Magnus Neuendorf, intendent i Botaniska trädgården, ansvarar för utställningen och han minns att hans far satt och rullade kanonkulan över senapskornen till jul, och nu gör han det traditionsenligt själv.

Fakta:

Julutställningen i Växthusen är öppen t.o.m. 6 januari , dagligen kl 10-16 utom julafton, juldagen och nyårsafton då det är stängt.

Guidade visningar 8 och 9 december kl 13



Prenumerera så du inte missar något nytt!