Boxning i Bältespännarparken, vad har det med vetenskap att göra?
För sjätte året i rad arrangeras den populära Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Förra året hade festivalen hela 80.000 besök. Från 19-28 april kommer 400 populärvetenskapliga aktiviteter att sätta sin prägel på stan. Shoppingcenter, föreläsningssalar, kaféer, museer och andra ställen där människor möts är arenan och alla vetgiriga är inbjudna. Skolprogrammet startar redan den 15 april.
Oden på väg till Arktis
Resor och vetenskapliga expeditioner är årets huvudtema. Flera spännande resor och resenärer kommer att presenteras, exempelvis Fredrika Bremer, Sven Hedin, Selma Lagerlöf och många andra.
Dessutom handlar det om polarresor. Expeditionen Arctic Ocean 2002 avgår med isbrytaren Oden från Göteborg till Spetsbergen den 20 april. Innan dess ligger Oden i Frihamnen och det finns möjlighet för festivalbesökarna att gå ombord och få en inblick i forskarnas vardag under en expedition. Man kan se hur de bor, besöka laboratoriet och ta chansen att prata med forskarna om något av de spännande projekten.
Fråga om stamceller
Ett annat tema är Liv och medicin. Bland annat presenteras högaktuell forskning om stamceller. Efter presentationen finns det chans att ställa frågor om stamcellsforskningen, som ju förknippas med en del etiska dilemman. När börjar egentligen livet? Kunde en stamcell ha blivit en ny människa? Vilka sjukdomar skulle kunna botas med stamceller i framtiden? Det blir också en workshop, Science and Society, där forskarna möter representanter från media, kultur och olika organisationer för att tala om stamcellsforskningen och hur vetenskapen når samhället.
Dessutom får en av livets svåraste och viktigaste delar, döden, stort utrymme. Programserien ”Döden – en sida av livet” ger möjlighet att besöka Kvibergs krematorium, Christinae kyrka och Tuve kyrkogård. Det ges tillfälle att fundera över dödens riter och vad som händer efter döden. Iman Shakarchi, som förlorade två döttrar i branden på Backaplan, kommer att ta emot på brandplatsen och prata om att förstå det obegripliga.
Verbal knockout
I Bältespännarparken blir det debattboxning. De som går ronderna är personer som på olika sätt arbetar med, eller berörs av, segregation och integration.
Temat är ”Göteborg – fäbodsidyll eller smältdegel” och de verbala knockouterna lär hagla när det till exempel ska handla om hur vi kan dra nytta av mångfalden i vårt nya Göteborg.
För barnen blir det bland annat experimentverkstad i pannhuset Röda Sten. De 1.000 kvadratmetrarna ska fyllas med aktiviteter av olika slag. Där kan man själv prova på att bygga en flygande farkost av glasspinnar och mjölkpaket, eller få tips på sprakande experiment som man kan göra med saker som alla har hemma i skåpen.
I konstverkstaden släpps fantasin loss i en kollision mellan konst och vetenskap. Och den populära fysik- och lasershowen är en spektakulär upplevelse som inte får missas.
Arrangörer av Vetenskapsfestivalen är Göteborg & Co tillsammans med Chalmers, Göteborgs universitet och Business Region Göteborg.