Brädspel för elever ska förebygga våld
Två av Göteborgs Stads socialförvaltningar har tagit fram brädspelet som lanserades på fredagen.
– Vi vet att många barn och unga inte berättar om sin utsatthet. Spelet är ett sätt att synliggöra det så att de kan identifiera när en våldshandling har skett och så att de kan få rätt hjälp och stöd, säger Jenny Helin, utvecklingsledare för trygghetssamordning på socialförvaltningen Nordost.
Brädspelet är en del av det långsiktiga arbetet Nordost fritt från våld som socialförvaltningen nordost har drivit sedan 2019. Spelet i sig är ett samarbete mellan socialförvaltningen Nordost och Sydväst, men tanken är att även övriga socialförvaltningar ska få ta del av det. Spelet finansieras med stöd från Brottsofferfonden.
Ska motverka normaliserande av våld
Spelet består av en spelplan och spelpjäsen Hjärty. Tärningen avgör var på spelplanen man hamnar och vilken sorts kort som sedan dras. Korten innehåller situationer och frågeställningar att ta ställning till. Det finns färdiga svar att välja mellan och det går också att komma med egna förslag.
– Förutom att synliggöra våldet ska spelet också motverka att våldet normaliseras. Det utgår både från den som är utsatt, den som utsätter och den som är åskådare. Det uppmuntrar främst till att vara aktiva åskådare och säga ifrån och agera om det är något som inte känns okej. På så sätt blir det angeläget för alla, säger Rebecka Vikström, koordinator för trygghetssamordning på socialförvaltningen Nordost.
Ytterligare material
Spelet riktar sig främst till barn i åldrarna 11–13 år. Det spelas i grupper om fyra–fem personer och leds av en vuxen spelledare som hjälper till och guidar till att hitta lösningar på frågeställningarna.
Till spelet hör också en webbsida för barn med information om vad våld är. Det finns även filmer för sociala medier samt en sajt för de vuxna som ska vara med och spela. Där finns en presentation med grundläggande information om spelet och vad våld är.
Spelet lanserades under ett evenemang i Gamlestadens medborgarhus där ett 40-tal personer från grundskoleförvaltningen, mötesplatser och socialförvaltningar deltog.