2005-08-30 | 4 min läsning

Brottsofferjour för unga öppnar ny sajt

På ett år har Stödcentrum för unga brottsoffer i Göteborg besökts av 148 ungdomar som utsatts för brott. Hela 83 av dem hade blivit misshandlade. Centrat har också kunnat hjälpa 20 våldtagna flickor. På tisdagen öppnar centrat sin nya hemsida, för direktkontakt med ungdomar.

– Vi har medvetet ägnat vårt första år åt att informera poliser, socialtjänst, skolor och kuratorer om oss och det är tack vare dem som de flesta ungdomar hittar oss, säger Helén Broo, en av tre anställda på stödcentrat.

De flesta har misshandlats

– Nu har vi blivit väl kända i vuxenvärlden, så nu vill vi att ungdomarna ska känna till oss också och där blir vår nya sajt mycket viktig.

Sajten har frågelåda, juridisk ordlista och ”Månadens highlight” för något särskilt hett ämne. Och här kan ungdomar nå centrat direkt, utan kontakt med andra vuxna.

– Vi vill nå både dem som polisanmäler och dem som inte gör det, kanske för att de inte vågar eller för att de inte vill att andra ska få reda på vad som hänt, förklarar Helén Broo.

Stödcentrat startades i samband med Göteborgskalaset 2004. Statistiken för första året – 148 unga målsägare som besökt centrat och 270 samtal på jourtelefonen – visar alltså att de allra flesta blivit utsatta för misshandel. Könsfördelningen är jämn, av de 148 var 71 killar och 77 tjejer.

Det näst vanligaste brottet är olaga hot, 34 stycken, medan 25 ungdomar som blivit rånade har besökt centrat. Hela 20 flickor hade blivit våldtagna.

Har även hjälpt små barn

– En hög siffra, men det handlar också om en grupp som uppmärksammas mycket och där det påpekas att de måste söka hjälp. Och de är benägna att göra det, för de vet att den hemska upplevelsen är svår att bearbeta, säger Helén Broo.

Stödet som erbjuds kan röra sig om allt från hjälp att söka skadestånd från försäkringsbolag till att gå i stödsamtal under en längre tid.

– De flesta som vill ha stödsamtal kommer tre-fem gånger, men de våldtagna tjejerna går oftast många flera gånger, berättar Helén Broo.

Majoriteten av dem som söker hjälp är i tonåren, men även femåringar kan behöva stöd efter ett brott.

– Ja, vi har haft så små barn här, bland annat en femåring som blivit påkörd av en smitare och en femåring som haft inbrott hemma och hade jättesvårt att sova. Då kan vi prata med föräldrar och syskon om hur de kan hjälpa till att hantera detta svåra, att någon brutit sig in i den värld som ska vara den allra tryggaste för ett barn – hemmet, säger Helén Broo.

Juridikstudenter stöttar

Stödcentrat har nu också valt ut en grupp på ett tiotal juridikstuderande vid Göteborgs universitet som anmälde sig i våras för att vara stödpersoner för unga brottsoffer före, under och efter en rättegång.

– De gör detta helt ideellt, bara för äran och känslan av att göra en god insats, säger projektsamordnare Torgny Sjögren.

– Juridikstudier är ju ganska teoretiska och jag tror att många av de frivilliga ser detta som en bra ”praktik” och kontakt med verkligheten – och kanske också nåt som är bra att ha med i meritförteckningen.

I denna vecka hålls ett introduktionsmöte för juridikstudenterna och sedan ska de kunna börja fungera som stödpersoner.



Prenumerera så du inte missar något nytt!