2024-10-17 | 2 min läsning

Brukare gör internet ”okrångligt” med stöd av AI 

Workshopparna sker parallellt i Göteborg, Jönköping och Skellefteå. I Göteborg är det deltagare i daglig verksamhet som är med och bidrar med sin kunskap. Foto: Johan Twedberg
2024-10-17 | 2 min läsning
Ett AI-stöd som förklarar krångliga myndighetstexter på nätet, det är vad brukare hjälper till att utveckla i projektet AI-baserat kommunikationsstöd. Häng med till första workshoppen!

Det känns inte så länge sedan tillgänglighet på webben mest handlade om att i text beskriva vad bilder föreställer och att göra tillgängliga pdf-filer. Men sedan kom AI och förändrade allt.

– Vi vill utveckla en AI-lösning för att fler personer ska kunna förstå och ta del av information på myndigheters webbsidor. Det är både en demokratifråga och något som bidrar till ökad självständighet för målgruppen, säger Johan Twedberg, lokal projektledare i Göteborg.

Då alla personer har olika behov, måste lösningen vara anpassad utifrån varje användare.

Julia Burén jobbar som stödassistent i daglig verksamhet. Hon ser behovet av en tjänst som kan förenkla information på webben och samtidigt bidra till att fler personer blir mer självständiga. Foto: Johan Twedberg

– AI kan skräddarsy och erbjuda bildstöd, tal eller något annat som gör det enklare för just den personen att förstå och kunna ta till sig informationen, fortsätter Johan Twedberg.

Projektet är finansierat av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och sker i samarbete med Sveriges forskningsinstitut RISE och kommunerna Skellefteå och Jönköping.

”Får all min knowledge från youtube”

I oktober drog de första workshopparna i gång. Hos den dagliga verksamheten, Rymdtorget skapande- och mediagrupp, har flera deltagare samlats för att prata om hur de använder internet. De ingår alla i en ”expertpanel”, då de både är experter på sig själva och på sin dagliga verksamhet.

– Jag brukar använda youtube och får all min ”knowledge” därifrån, säger en expert.

Flera experter håller med och tycker att stadens och andra myndigheter webbsidor upplevs som både röriga och svåra att förstå. De ska vara ”okrångliga”!

Vill bryta det digitala utanförskapet

Det stora målet med projektet är att bidra till att bryta det digitala utanförskapet för personer med intellektuell funktionsnedsättning, öka deras självständighet och ge dem bättre förutsättningar att kunna vara delaktiga i samhället

– Många deltagare i daglig verksamhet är självständiga och letar information på nätet. Men vissa behöver hjälp med både att leta och förstå informationen. Jag tror absolut att det finns ett behov av det som projektet vill utveckla, säger Julia Burén, stödassistent på Teater Konfekt, daglig verksamhet.

Parallellt med workshopparna bygger Sveriges forskningsinstitut Rise på prototypen. Planen är att experterna ska kunna börja testa prototypen i början på nästa år. Något de ser fram emot redan nu!



Prenumerera så du inte missar något nytt!