2008-11-17 | 3 min läsning

Burgårdselever får tips om hur man håller koll på pengarna

Ungdomar kan för lite om privatekonomi. De konsumerar snabbt upp sina pengar och lånar med korta krediter. Samtidigt får allt fler problem med att betala tillbaka sina skulder. Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden försöker vända utvecklingen. Den 18 november anländer myndigheternas skolturné "Koll på cashen" till Burgårdens Utbildningscentrum.

De tre myndigheterna har producerat en dvd med tillhörande diskussionsunderlag, tänkt att använda i gymnasieskolor. Under hösten har de haft riksturné med den nyproducerade talkshowen på temat flytta hemifrån.

”Sparar sällan innan de konsumerar”

– Filmen är en del av vår dialog med ungdomar. Vi vill öka ungdomarnas intresse för privatekonomi, höja deras kunskapsnivå och inspirera dem att göra kloka ekonomiska val i framtiden, säger Ann Christin Svahn på Kronofogden.

Flera undersökningar visar att dagens unga vet för lite om privatekonomiska frågor.

– De lever ofta för dagen och sparar sällan innan de konsumerar. Idag är det också mycket lättare att låna till konsumtion, korta krediter som inte fanns för 20 år sedan, säger Ann Christin Svahn.

Vet inte att prickar finns kvar i tre år

Antalet ungdomar som inte kan betala sina skulder ökar – och många av dem har dålig koll på vad det kan få för konsekvenser.

– De vet nästan ingenting. När det gäller betalningsanmärkningar har de hört talas om prickar, men de har ingen kunskap om att de finns kvar i tre år. På Burgårdens utbildningscentrum får representanterna från Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden träffa ungefär hälften av sistaårseleverna.

Med utgångspunkt från filmen får eleverna diskutera allt från reklam till hushållets dolda utgifter.

– Jag tror inte att undervisningen på gymnasienivå innehåller särskilt mycket privatekonomi. Det handlar mer om företagsinriktad ekonomi, många av våra elever siktar på att bli småföretagare, exempelvis som frisörer, säger Maria Halling, samordnare på Burgårdens utbildningscentrum. De privatekonomiska aspekterna förväntas eleverna redan ha tillräckliga kunskaper i.

Kommer också träffa lärare

– Men ökad kunskap är säkert värdefullt. Idag hamnar ungdomar lättare i besvärliga situationer, med mobiltelefoner och nätförsäljning. Det kan vara svårt att sätta sig in i det finstilta och förstå konsekvenserna, säger Maria Halling.

De tre myndigheterna kommer också träffa lärare på skolan.

– Vi hoppas att de i framtiden använder sig av filmen i sin undervisning, säger Ann Christin Svahn.



Prenumerera så du inte missar något nytt!