
Cykelparkeringen i Lindholmen science park ligger närmast hissen och har totalt 107 platser. Foto: Älvstranden Utveckling AB
Cykelvänligast startade 2022 och handlar om att inspirera och stötta till ökat cyklande både till, från och i jobbet. Satsningen drivs av Cykelfrämjandet tillsammans med Svenska cykelstäder och flera regioner och kommuner, varav Göteborgs Stad är en. Det innebär att alla arbetsplatser i Göteborg deltar helt kostnadsfritt.
– En av Cykelvänligast fördelar är att det passar olika typer av företag. Arbetsplatserna som är med kan variera i storlek eller ha olika ambitionsnivåer. Majoriteten av deltagarna är privata företag, men projektet riktar sig till alla, säger Sara Hellgren, projektledare för hållbart resande på stadsmiljöförvaltningen och Cykelvänligast i Göteborg.

Sara Hellgren är projektledare för hållbart resande på stadsmiljöförvaltningen och Cykelvänligast i Göteborg.
I dag har Cykelvänligast 71 deltagande arbetsplatser i Göteborg, men Sara Hellgren vill att ännu fler ska anmäla sig.
– Cykelvänliga arbetsplatser är en viktig pusselbit för att öka cyklingen och nå stadens miljö- och klimatmål, säger hon.
Olika kriterier
För deltagarna finns det olika typer av kriterier som ska uppfyllas för att bli en cykelvänligare arbetsplats. Det kan till exempel vara att se till att det finns dusch och omklädningsrum, en bra cykelparkering och att man genomför cykeluppmuntrande aktiviteter.
– Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna erbjuda arbetstagarna goda cykelmöjligheter och framför allt om att medarbetare som cyklar dessutom håller sig friskare, säger Sara Hellgren.
Förutom att inspirera de anställda till att börja cykla mer erbjuder Cykelvänligast arbetsplatserna en resvaneundersökning. Det var den som lockade Älvstranden utveckling till att anmäla sig till projektet.

Kristian Käll är hålbarhetschef för Älvstranden utveckling. Han tycker att fler arbetsplatser borde gå med i Cykelvänligast. Foto: Älvstranden utveckling AB
– Vi skickade ut resvaneundersökningen till våra medarbetare och hyresgäster som jobbar i Lindholmen science park under 2022. Resultatet visade att många tar sig till jobbet på ett hållbart sätt, men vi fick också feedback från cyklisterna att våra cykelparkeringar inte var tillräckligt bra, säger Kristian Käll, hållbarhetschef för Älvstranden utveckling.
Fick pris för cykelparkering
En studie som gjordes under samma tid visade att endast 30 till 40 procent av husets bilparkeringar nyttjades under kontorstid. Kristian Käll, som själv cyklar till jobbet varje dag, såg potentialen och fick idén att göra om en del av bilparkeringen till en cykelparkering med totalt 107 platser.
– Vi samlade några cyklister som hade svarat på vår resvaneundersökning och hade en workshop där de fick vara med och designa den nya cykelytan, säger Kristian Käll.
I slutet av förra året fick Älvstranden utveckling pris för att de hade prioriterat cyklisterna genom cykelparkeringen och mottog utmärkelsen ”Årets cykelidé” från Cykelvänligast.
– Jag tycker att man ska passa på att anmäla sig till Cykelvänligast. Resvaneundersökningen är ett jättebra startskott, det var genom den som vi insåg vad som behöver prioriteras. I dag kan vi konstatera att cykelparkeringen är väldigt populär, säger Kristian Käll.
Cykelvänligast
- En plattform som drivs av Cykelfrämjandet och Svenska cykelstäder i samarbete med svenska regioner och kommuner.
- Syftet är att stötta arbetsplatser i att underlätta för sina medarbetare att cykla till och från jobbet.
- Alla arbetsplatser i Sverige kan delta.
Göteborgs Stads klimatmål 2030
Det övergripande miljömålet är att stadens klimatavtryck är nära noll. Ett av delmålen handlar om att minska klimatpåverkan från transporter.
Länkar: