Daglig verksamhet i samarbete med byggvaruhus
Måndagsförmiddagarna på Hornbach är välkommen omväxling till caféjobbet på stadshuset i Lundby, tycker Håkan Karlsson. Och så är det kul att ha fått nya arbetskamrater.
– De skojar och är glada när vi kommer. Jag tror faktiskt att de tycker att det är skönt att vi är där också, för det är mycket att göra.
Ett litet gäng har jobbat på Hornbach vid Backaplan två förmiddagar i veckan sedan början av året. Håkan Karlsson tillhör den nya gruppen, som började för några veckor sedan.
Kort startsträcka
Det började med att Dennis Karlsson fick ett infall när han var på Hornbach på sin fritid. Med tanke på hur stort varuhuset är tänkte han att det borde finnas arbetsuppgifter som kan passa brukarna. Han stämde möte med chefen, som tyckte idén var strålande. Dennis Karlsson fick en lista med vilka arbetsuppgifter som finns och valde ut de han trodde skulle passa brukarna utifrån vad han vet om dem. Bara en månad efter den första kontakten var de första tre brukarna på plats. Nu i höst har ytterligare två börjat.
Pressar kartonger och sorterar återvinning
Brukarna jobbar bland annat med att byta sopsäckar och att sortera och ta hand om emballage som ska återvinnas. Arbetsuppgifterna innebär att de rör sig i stora delar av varuhuset. Därmed träffar de mycket folk, både kollegor och kunder.
Dennis Karlsson har märkt att samarbetet är uppskattat av båda parter.
– De är väldigt nöjda med oss. Och vi är väldigt nöjda med dem.
För personalen på Hornbach blir extrahjälpen något som bryter av vardagslunken. Och för brukarna är det kul att komma utanför den vanliga dagliga verksamheten och känna att man är behövd.
– Personalen är välkomnande och vi känner oss väldigt hemma, säger Dennis Karlsson.
Samarbeten med företag allt vanligare
Enligt Anna-Karin Deinoff, enhetschef för daglig verksamhet i Lundby, är det ganska vanligt med samarbeten mellan dagliga verksamheter och privata företag. I många fall handlar det om att personer har en utflyttad praktikplats, där någon på företaget är handledare i det dagliga arbetet. I andra fall, som på Hornbach, finns stödpersonal från kommunens dagliga verksamhet med hela tiden.
– Jag tror att den här typen av samarbeten med utflyttade grupper blir allt vanligare. Det är positivt att vi genom samarbetet med Hornbach får vidga vyerna och får möjlighet att lära känna nya områden.