2014-11-05 | 4 min läsning

    Dags att rösta till ungdomsfullmäktige 2015

    Mellan 7 och 17 november kan 35 000 unga i Göteborg rösta i valet till ungdomsfullmäktige. I år är det tio år sedan ungdomsfullmäktige inrättades. Jubileet firas med en heldag 8 november – öppet för alla unga i staden – som avslutas med en stor fest på Frilagret.

    Drygt 200 unga göteborgare ställer upp i valet till ungdomsfullmäktige, ett val som inte handlar om partipolitik utan om att representera unga i de olika stadsdelarna.

    Alla folkbokförda i Göteborg som börjat årskurs fem men inte fyllt 18 år får rösta på vilka som ska fylla de 101 platserna i ungdomsfullmäktige. Valdeltagandet varierar, men i snitt brukar en av fyra ungdomar rösta.

    – Förra året röstade rekordmånga, 29,38 procent, och vi hoppas att ökningen fortsätter. Intresset för politik brukar vara lite större under valår, och jag tror också att det spelar roll att staden har som prioriterat mål att öka ungdomars inflytande. Det märks ute i skolorna och stadsdelarna, säger Paula Aijmer, planeringsledare för Ungdomsfullmäktige.

    Driver frågor som rör unga
    Genom ungdomsfullmäktige har unga en chans att påverka politikerna och få inflytande på hur Göteborg utvecklas. Under 2014 har den enskilt största framgången för ungdomsfullmäktige varit införande av sommarlovskort i kollektivtrafiken.

    Den nya barfotaparken i Slottsskogen är också ett konkret avtryck av ungdomsfullmäktige. Den initierades av två ledamöter som inspirerades av en liknande anläggning under en utbytesresa i Tyskland.

    – Men det handlar också om mjuka frågor, som att allas lika värde genomsyrar arbetet. Att ungdomsfullmäktige gick under egen paroll i West Pride-festivalen var en viktig manifestation, säger Paula Aijmer.

    Vill få fler unga engagerade
    Under året som gått har diskussionerna ofta handlat om hur ungdomsfullmäktige ska bli ännu mer relevant för stadens unga.

    – Vi har pratat om hur man kan göra ungdomsfullmäktige mer känt och hur man kan bli bättre på att samla in idéer från unga. Kulmen på det arbetet är 10-årsjubileet, då ungdomsfullmäktige arrangerar en fest för unga i alla stadsdelar, säger Paula Aijmer.

    Selma Antonsson, 15 år, har suttit i ungdomsfullmäktige under året och kandiderar också till omval.

    – Jag brinner för att skapa fler möjligheter för unga att påverka. Men jag vill också arbeta för att göra Göteborg till en bättre stad för unga. Mer aktiviteter, mer kultur, mer idrott, säger hon.

    Får lära sig beslutsgången
    I ungdomsfullmäktige får Selma utlopp för sitt engagemang, hon har ofta starka åsikter och jobbar med sådant som går att förbättra. Arbetet i ungdomsfullmäktige tycker hon är roligt – men också lite frustrerande. Den demokratiska processen tar tid.

    – Ibland går saker väldigt långsamt, det känns som förslagen fastnar. Och det skulle vara trevligt om politikerna blev bättre på att ta upp frågor som rör unga med oss i ungdomsfullmäktige innan de fattar beslut, säger hon.

    Makthavare i heta stolen
    Fredagen den 7 november öppnar den elektroniska röstningen och samma dag hålls också valstuga i Nordstan där ungdomsfullmäktige sätter makthavare i heta stolen. Bland andra länspolismästaren Klas Friberg, stadsarkitekten Björn Siesjö och GT:s redaktionschef Frida Boisen.

    På 10-årsjubileet den 8 november arrangeras föreläsningar på Folkets hus vid Järntorget. Friidrottaren Mustafa Muhammed, Ellinor Bjurstedt från Top Model och författaren Sandra Beijer är några av talarna. Kvällen avslutas med stor fest på Frilagret (Heurlins plats 1) med artister som Ison och Fille och DJ-duon Sharks. Festen är öppen för alla och pågår mellan klockan 19 och 23. Läs mer på länken nedan.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!