WWF:s logo för Earth hour 26 mars kl 20.30, hashtag #earthhour. med texten Släck ner för vår enda planet
2022-03-18 | 2 min läsning

Dags att släcka för miljön

Miljömanifestationen Earth hour uppmärksammas världen över och den 26 mars är det dags att släcka lampan i Sverige mellan klockan 20.30 och 21.30. I Göteborgs släcks till exempel Lisebergshjulet.

Göteborgs Stad brukar vara med och uppmärksamma Earth hour. Verksamheterna inom staden bestämmer själv i vilken omfattning.

-Det är bra att den här timmen lyfter frågan och fokuserar på den, men det är något som vi måste ha med oss hela tiden och tänka på i vårt dagliga liv. Staden kraftsamlar nu och och arbetar för att Göteborg ska bli en ekologiskt hållbar stad till 2030, för naturen, klimatet och människan, säger Emma Broms på miljöförvaltningen, programansvarig för Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram tillsammans med Kristofer Palmestål.

Ambitiösa miljö- och klimatmål

Det görs redan idag mycket i Göteborgs Stad inom miljö- och klimatområdet som staden gärna uppmärksammar i samband med Earth hour.

-Det som är centralt är vi har det nya miljö- och klimatprogrammet med väldigt ambitiösa miljö- och klimatmål.

Måste öka takten

Några exempel är att stadens fordon ska vara helt fossilfria till 2023 och år 2025 ska all energi produceras av enbart förnybara källor. Till 2030 ska transporternas utsläpp ha minskat med 90 procent.

-Vi måste öka takten för att nå målen i programmet och det kräver att vi börjar jobba med helt nya arbetssätt.

Emma Broms är en av två programansvariga för miljö-och klimatprogrammet på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Emma Broms är en av två programansvariga för miljö-och klimatprogrammet på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Hitta lösningar

Med de nya arbetssätten tar alla förvaltningar och bolag i staden sitt ansvar, genom att systematiskt arbeta med de områden där de kan göra störst skillnad för att staden ska nå de gemensamma miljö- och klimatmålen. För mer komplexa frågor finns sju strategier i programmet som pekar ut områden där det behövs samverkan över förvaltnings- och bolagsgränser, men även med näringslivet, akademin och medborgare för att hitta lösningar på de utmaningar som finns.

-Tillsammans kommer vi att få saker att hända!

Miljöförvaltningen driver och samordnar hela stadens miljö- och klimatarbete. Samtidigt arbetar förvaltningen systematiskt för att hela tiden minska sin miljö- och klimatpåverkan. Under Earth hour släcker förvaltningen belysning och elektronik och uppmärksammar frågan genom artiklar på intranätet och på goteborg.se. I faktarutan finns fler initiativ i Göteborgs Stad.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | FAKTA/Earth hour i Göteborgs Stad

Renova deltar genom att släcka belysning och stänga av utrustning i kontorsmiljö. På anläggningarna släcker Renova där det är möjligt ur säkerhets- och arbetsmiljöperspektiv. Renova jobbar varje dag med att minska energianvändningen på anläggningar och inom logistiken.

Dessutom uppmanas  personalen att delta genom att släcka belysningen hemma 26 mars under Earth hour.

Göteborgs Stads parkeringsbolag informerar internt på intranätet, släcker kontoret samt dela ut stearinljus till medarbetarna som de kan tända hemma under Earth hour.

Framtiden AB bidrar genom att sprida information om Earth hour digitala kanaler.

Idrotts- och föreningsförvaltningen uppmärksammar Earth hour med en blänkare på digitala skärmar på anläggningarna.

Kretslopp och vatten berättar internt på intranätet och informationsskärmar på kontoret, vattenverken och verkstadslokaler.

Liseberg planerar att i likhet med föregående år släcka ner Lisebergshjulet samt i övrigt så mycket som möjligt i parken och på  boendeanläggningar. De kommer också gå ut med information externt, till exempel i sociala kanaler,  och internt via mejl/inlägg på intranätet för att uppmuntra alla anställda att släcka under Earth hour och/eller engagera sig på annat sätt. Anlitade entreprenörer kommer också uppmanas att släcka så mycket som möjligt inför helgen.

Demokrati och medborgarservice kommer att lyfta stadens inlägg i några av förvaltningens egna kanaler, till exempel GreenhackGBG och eventuellt också Konsument Göteborg och medborgarkontorens FB-sidor. De kommer också att förse medborgarkontoren med kampanjmaterialet. De kommer även att publicera en intranätsartikel där de kopplar ihop Earth hour med vad förvaltningen har för ansvar i miljö- och klimatprogrammet och strategin Leva Hållbart.

Higab släcker byggnader runt Götaplatsen: Konstmuseet, Konsthallen/Hasselblad Center och Stadsteatern.

Got Event släcker ner arenorna, främst Ullevi och Scandinavium.