2024-04-02 | 2 min läsning

Dags att söka höstens praktikplatser i Nordost

2024-04-02 | 2 min läsning
Dags att söka höstens praktikplatser i Nordost
Under våren har 90 ungdomar en betald praktikplats genom Ungdomsporten i Nordost. Praktiken – som pågår några timmar i veckan – är en bra möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. I april är det dags att söka höstens platser.

Ungdomsporten är till för alla unga i åldrarna 16 till 20 år i socialförvaltning Nordosts område och har funnits i lite drygt två år. Till Ungdomsporten kan unga, som vill ha hjälp med att komma ut i arbetslivet, vända sig.

De unga kan få hjälp med jobbansökningar och att skriva cv, men även få en möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Varje termin erbjuds nämligen praktikplatser hos någon av Göteborgs Stads verksamheter i Nordost.

Mer information om hur du ansöker här:
Göteborgs Stad – Ungdomssporten

– Det kan vara på en fritidsgård i området, på Angered arena eller inom äldreomsorgen. Vi kan även komma att utöka med platser på BMSS, boende med särskild service, säger Isabell Pettersen Bäckström, verksamhetsutvecklare på Ungdomssporten.

Kvällstid och helger

Den unga arbetar i snitt fyra timmar i veckan på kvällstid eller under helger.

Martin Lilja och Isabell Pettersen Bäckström, verksamhetsutvecklare på Ungdomssporten.

– Praktiken ska inte gå ut över deras studier. Den kan ses som ett extraknäck för att få arbetslivserfarenhet, säger Martin Lilja, även han verksamhetsutvecklare.

Sedan i februari till juni månad ut genomför 90 ungdomar praktik på olika verksamheter i Nordost. I september startar höstens praktikperiod. Under april pågår ansökningsperioden för dessa platser.

– Ansökningen sker digitalt. Ungdomarna skriver någon rad om sig själva och intressen. Därefter lottas platserna ut, precis som vid de kommunala sommarjobben, säger Martin Lilja.

Viktig erfarenhet

 Han och Isabell Pettersen Bäckström lyfter fram att en praktikplats kan få flera positiva följder. Det händer till exempel titt som tätt att den som gör praktik blir timanställd på stället där praktiken är.

– Man ska verkligen ta den här chansen att påverka sin framtid. En praktikplats, och den arbetslivserfarenhet man får, ökar chansen att få en anställning längre fram dramatiskt. Även om man har tänkt att jobba med något helt annat är erfarenheten viktig, säger Isabell Pettersen Bäckström.

299 ungdomar sökte vårens 90 praktikplatser. Exakt hur många praktikplatser som kommer att erbjudas i höst är inte helt klart.

– Men vi tror att vi landar på minst 90, säger Martin Lilja som också lyfter fram att timlönen för 2024 har höjts med sju procent sedan förra åretPrenumerera så du inte missar något nytt!