Dags att tycka till om din äldreomsorg
– Enkäten är ett bra tillfälle att tycka till om allt från hur du upplever att du blir bemött till om du kan påverka vilka tider du får hjälp, säger Charlotte Nyberg, samordnare nationella enkäter på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Göteborgare som är över 65 år och har hemtjänst eller bor på vård- och omsorgsboende får möjlighet att påverka sin äldreomsorg. Under vecka 12 (mitten på mars) får de hem Socialstyrelsens enkät “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”.
Enkäterna skickas till cirka 220 000 personer i landet så det kan dröja till in i första veckan av april innan alla har fått enkäten. Det går att svara till och med 25 maj.
Det är en nationell årlig undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten på sin äldreomsorg och avser verksamheter i både kommunal och privat regi.
Viktigt verktyg för att förbättra verksamheterna
I slutet på september publicerar Socialstyrelsen resultaten av enkäten. Förra året svarade 48 procent av hyresgästerna på vård- och omsorgsboenden i Göteborg och 55 procent av omsorgstagare med hemtjänst.
– Verksamheterna hoppas få ännu fler svar i år. Ju fler som svarar desto bättre underlag finns det för att förbättra äldreomsorgen, säger Charlotte Nyberg.
– När resultaten från förra året gicks igenom visade det sig att det kan skilja mycket mellan olika hemtjänstgrupper och vård- och omsorgsboenden. Så det är viktigt att så många som möjligt svarar, fortsätter hon.
Förra årets resultat
Resultaten i undersökningen 2024 visade att omsorgstagarna inom hemtjänst var mindre nöjda med sin hemtjänst jämfört med föregående år. Hyresgästerna på vård- och omsorgsboende var något mindre nöjda med sin äldreomsorg jämfört med föregående år.
2024 ställdes några nya frågor: Pratar och förstår personalen svenska tillräckligt bra för att ni ska förstå varandra? Tycker du att personalen har den kunskap och kompetens som behövs för att göra sitt arbete hos dig? Brukar du träffa din fasta omsorgskontakt i hemtjänsten?
På frågan om hemtjänstpersonalens svenska är tillräckligt bra svarade 84 procent att alla eller flertalet i personalen har tillräckligt bra kunskaper i svenska för att de ska förstå varandra. Motsvarande siffra inom vård- och omsorgsboende var 80 procent.
Om Socialstyrelsens enkät
- Skickas till cirka 10 200 personer i Göteborg över 65 år med hemtjänst eller som bor på vård- och omsorgsboende
- Genomförs varje år med undantag för 2021 då den ställdes in på grund av pandemin
- Skickas med post, men det finns även möjlighet att svara via webbenkät
- Webbenkäten kan, förutom svenska, även besvaras på engelska, finska, arabiska, meänkieli, sydsamiska, nordsamiska och Lulesamiska
- Den äldre får ta hjälp av till exempel en anhörig, vän eller god man för att svara på frågorna men denne ska i så fall tänka på att svaren ska spegla den äldre personens uppfattning.
- Med enkäten tillkommer en bilaga där den äldre informeras om att helst undvika att be personalen om hjälp med att svara på frågorna.
Källa: Socialstyrelsen
Länkar: