Earth hour infaller i år klockan 20.30-21.30 på lördag 22 mars.

2025-03-19 | 2 min läsning

Dags för Earth hour – världens största klimatmanifestation

På lördag 22 mars är det Earth hour som arrangeras av Världsnaturfonden för att påminna om och engagera i klimatomställningen. I år inträffar Earth hour klockan 20.30-21.30.

Göteborgs Stads verksamheter jobbar för att Göteborg ska vara en ekologiskt hållbar stad 2030. För att uppnå detta finns det tre mål – ett för klimatet, ett för människan och ett för naturen.

Målet för klimatet är att Göteborg ska ha ett klimatavtryck nära noll, en inte helt enkel uppgift. En som har koll på hur det går med klimatomställningen är Kersti Karltorp, utvecklingsledare på miljöförvaltningens med fokus på klimatomställning.

Kersti Karltorp, utvecklingsledare på miljöförvaltningen.

Kersti, hur jobbar du med klimatmålet? 

 – Den senaste tiden har min arbetsgrupp och jag jobbat med att färdigställa en klimatomställningsanalys. I den försöker vi förtydliga vad det innebär att nå vårt övergripande klimatmål i Göteborg och hur samhället behöver förändras för att vi ska lyckas.

Analysen utgår från Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram för 2021–2030 och dess mål att minska stadens klimatavtryck till nära noll, till 2030. Den ska ge en ökad förståelse för vad som krävs för en klimatomställning i Göteborg.

Miljö- och klimatprogrammet

Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram fokuserar på de största utmaningarna för ett ekologiskt hållbart Göteborg. Med mål för naturen, klimatet och människan skapar vi tillsammans ett Göteborg med en hög biologisk mångfald, ett klimatavtryck som är nära noll och en livsmiljö som är hälsosam för göteborgarna.

Länk: Göteborgs Stad: Miljö- och klimatprogrammet

 – Vi behöver koppla samman klimatfrågan med andra frågor som är viktiga för oss, till exempel att Göteborg ska vara en säker och trevlig stad att bo i. Det krävs samarbete mellan många olika delar av samhället. Göteborgs Stad behöver jobba tillsammans med andra som också driver på i klimatomställningen såsom näringslivet, medborgare och akademi.

Vad är roligast med att jobba med klimatfrågorna?

– Det är alla pågående klimatinitiativ och allt engagemang som finns. I mitt jobb får jag möjlighet att ta del av stora mängder kunskap från många olika människor och organisationer.

Har du några egna planer för Earth hour?

– Jag blev påmind om det i och med den här intervjun och jag tycker att det är bra att klimatomställningen uppmärksammas på många sätt. Att man kan manifestera på fler sätt än att bara släcka lampan. Min vardagsinsats är att cykla till jobbet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!