Sommaren kan kännas långt borta, men om några månader är den här och planeringen för sommarjobben i Göteborgs Stad är långt framme. 1–28 februari är tiden som gäller för den som vill söka jobb.

Josefin Johansson, enhetschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning.
– Det är också hög tid för alla verksamheter som vill ta emot skolelever att anmäla det. När ansökningstiden går ut lottas jobben ut till en ungdom som ska matchas till rätt arbetsplats. Många har hört av sig i god tid och ställt frågor, och vissa har redan registrerat sina platser, så det verkar som att det finns ett stort intresse hos verksamheterna, säger Josefin Johansson, enhetschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Stor spridning på jobben
Årets målsättning är att Göteborgs Stad ska erbjuda 5 000 skolungdomar sommarjobb under treveckors-perioder. Dessa innefattar som vanligt jobb inom bland annat vård och omsorg, kultur, föreningsliv och utemiljö.
– Sommarjobben är en bra möjlighet för ungdomarna att få känna på arbetslivet, tjäna egna pengar och få en inblick i vuxenlivet. För Göteborgs Stad är jobben bland annat värdefulla för vår framtida kompetensförsörjning. Sommarjobbaren kan vara ens framtida kollega och det är viktigt att ge en så bra bild som möjligt av verksamheten. Vi kommer att behöva dess ungdomar, säger Josefin Johansson.
En arbetsplats som årligen tar emot sommarjobbare i årskurs 9 och gymnasiet är Svaleboskogens vård- och omsorgsboende som ligger i anslutning till Västra Kyrkogården. Boendet, med inriktning demens, är Göteborgs näst största med 121 hyresgäster.
– Vi tar emot 15 gymnasieelever och två niondeklassare under varje treveckorsperiod. Det har vi gjort i runt tio år, säger enhetschefen Helena Vegeborn.
Umgås med de äldre

Helena Vegeborn, enhetschef på Svaleboskogens vård- och omsorgsboende.
Städ, disk och matservering ingår i arbetsuppgifterna, men en stor del av arbetet består av att umgås med de äldre. För eleverna i årskurs 9 är fokus helt på det sociala eftersom de jobbar tillsammans med boendets aktiveringspedagoger.
– Det är en fördel i jobbet om man har en bra social kompetens och tycker om att umgås med de äldre. Det kan handla om att bara sitta och prata, gå på promenader, eller spela spel med de boende.
Sommarjobbarna brukar vara uppskattade.
– De är yngre, glada och spralliga och hittar på andra saker än vad våra undersköterskor har tid att göra. Vi märker att de äldre tycker det är roligt.
Var öppen för alla jobb
För att knipa ett av de cirka 5 000 sommarjobben i Göteborgs Stad tipsar Josefin Johansson om att vara öppen för att jobba inom så många olika verksamheter som möjligt.
– Det är också en fördel om man har möjlighet jobba flera av perioderna under sommaren, säger hon.