2014-02-05 | 3 min läsning

    Dags söka kommunalt feriejobb

    Göra utflykter med äldre, sköta planteringar eller laga mat till förskolebarn. Det är bara några av alla de jobb som erbjuds i kommunen i sommar. Jobben riktar sig dels till elever som går på gymnasiet, dels till niondeklassare.

    Den 3 mars är sista ansökningsdatumet för de cirka 1500 feriejobb som kommunen erbjuder gymnasieelever. Alla som går första året på gymnasiet kan söka, och för dem som går vård- och omsorgsprogrammet finns det jobb även för dem som går andra året. Platserna lottas ut, och de som har fått jobb får besked den 25 mars.

    Dessutom erbjuder stadsdelarna cirka 1100 jobb för niondeklassare. Där pågår ansökningsperioden under hela mars. Norra Hisingen och Västra Hisingen ger jobb till alla nior som söker, och Norra Hisingen erbjuder jobb även till 70 åttor. I de andra stadsdelarna lottas jobben ut.

    Feriejobben för gymnasieelever pågår under knappt fyra veckor. De flesta jobben finns inom vård och omsorg samt förskola, men även inom parkskötsel, vaktmästeri och fastighetsskötsel. Förutom Göteborgs Stads egna förvaltningar erbjuder även stiftelser och föreningar jobb. Det innebär att man till exempel har chans att klippa gräset på Askims golfbana eller stå i kassan på Myrorna.

    Ska ge extra guldkant
    Syftet med feriejobben är att erbjuda inblickar i arbetslivet, inte att ungdomarna ska ersätta ordinarie arbetskraft. Därför brukar arbetsuppgifterna handla om att bidra med något extra, sådant som annars inte hinns med.

    – Det kan handla om att sätta guldkant på tillvaron för äldre genom att ta ut dem på promenad eller att läsa sagor för barn i förskolan, säger Jessica Dahlström, projektledare för feriejobben för gymnasieelever och anställd på park och naturförvaltningen.

    Kan man önska vilket jobb man vill ha?
    – Nej. Men det kan faktiskt vara positivt att ungdomar får något de inte önskat. Då kan man få upp ögonen för att något är kul, trots att man inte trodde det. Eller så märker man att ”nej, det här passade inte mig”, och då vet man det.

    Sedan några år tillbaka fördelas jobben så att killar i högre utsträckning får jobb inom områden där det traditionellt är många kvinnor och tvärtom. Även där är tanken att ge ungdomarna en chans att upptäcka yrkesområden som de annars kanske inte tänkt på.

    – Ibland är man så inkörd på det där – att tjejer ska vara i förskolan och killar ska åka runt i lastbilar. Men så behöver det inte vara, utan det kan vara jättekul för en tjej att få åka med i en lastbil och göra leveranser och för en kille att testa på förskolans värld.

    Hur kommer det sig att ni lottar ut jobben?
    – Tanken är att alla ska ha samma chans att få jobb. Dessutom är det en så stor process så det skulle inte riktigt vara hanterbart att matcha varje person till önskat jobb. Eftersom en del platser är mer attraktiva än andra skulle de heller inte räcka till.

    Mer informatin om feriejobben för gymnasieelever finns på goteborg.se (se länk nedan).



    Prenumerera så du inte missar något nytt!