2025-03-11 | 3 min läsning

Daniel styr vilket vatten som blir dricksvatten

Daniel Jerat är kontrollrumsingenjör på Kretslopp och vatten. Foto: Göteborgs Stad
2025-03-11 | 3 min läsning
Daniel styr vilket vatten som blir dricksvatten
Göteborgarnas dricksvatten kan komma från olika råvattenkällor. Daniel Jerat är kontrollrumsingenjör på Kretslopp och vatten. Han kan tillsammans med sina kollegor styra vilken från råvattenkälla vattnet tas.

Göteborgs största råvattentäkt är Göta älv, men Göteborgs Stad tar också råvatten från Delsjöarna. Genom att stänga råvattenintaget, som styrs via ett kontrollrum, kan Daniel Jerat och hans kollegor byta vattenkälla.

– Vi kan byta riktning på vattnet och pumpa ut vatten vi inte vill använda till dricksvattenproduktion. Vi gör hela tiden en bedömning av vilket råvatten som är den bästa källan till dricksvatten, berättar Daniel Jerat.

Vanliga orsaker till att stänga intaget

Vanliga orsaker till att stänga råvattenintaget i Göta älv är att vattnet har blivit förorenat i samband med regn. Då kan gödsel från åkrar ha sköljts ut i älven. En annan orsak kan vara att ett avloppsreningsverk uppströms blivit överbelastat och släppt ut orenat avloppsvatten direkt i älven. Ytterligare en möjlig orsak är kemiska utsläpp från industrier eller dieselutsläpp från fartyg eller trafik.

– Eftersom vi kontinuerligt tar prover uppströms vet vi när vattnet är ”dåligt” innan det kommit fram till råvattenintaget, berättar Daniel Jerat.

100 gånger per år

Råvattenintaget från Göta älv stängs ungefär 100 gånger på ett år.

– Om till exempel Trollhättans reningsverk har släppt ut avloppsvatten i älven har vi ett varningssystem. Och det tar också ett antal timmar för vattnet att rinna från Trollhättan till Göteborg. Då hinner vi byta råvattenkälla, berättar Daniel Jerat.

Foto: Lo Birgersson

En annan vanlig orsak till att stänga intaget är om det kommer saltvatten från havet för högt upp i älven. Saltvattnet i hamnen kan ha med sig ämnen som Kretslopp och vatten inte vill ha in i dricksvattenproduktionen.

”Göta älv är en fantastisk råvattentäkt”

Alelyckans vattenverk får sitt råvatten i första hand från Göta älv, medan Lackarebäcks vattenverk normalt får sitt råvatten från Delsjöarna.

Om det skulle behövas så kan Delsjöarna försörja Göteborg med dricksvatten i flera veckor, men det är sällan Kretslopp och vatten behöver göra detta under någon längre period.

– Göta älv är en fantastisk råvattentäkt med ett väldigt fint råvatten, säger Daniel Jerat.

Var du bor styr var vattnet kommer från

Vilket vattenverk du får ditt dricksvatten från beror på var i Göteborg du bor.

Nordöstra Göteborg liksom centrala och östra Hisingen får huvudsakligen dricksvatten från Alelyckans vattenverk. Om du bor i södra eller sydöstra Göteborg, eller i södra skärgården, får du i huvudsak ditt dricksvatten från Lackarebäcks vattenverk. Centrala staden och västra Hisingen försörjs normalt med dricksvatten från båda vattenverken.

Vattnet förädlas i vattenverken

På vattnets väg genom vattenverken förädlas råvattnet till dricksvatten genom sedimentation och avskiljning av partiklar, organiskt material och mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Därefter filtreras vattnet genom aktivt kol för att ta bort finare partiklar samt lukt- och smakämnen. För att ytterligare minska mängden mikroorganismer behandlas vattnet på Alelyckans vattenverk med ultraviolett ljus, UV-ljus, och på Lackarebäcks vattenverk genom filtrering i ultrafilter, UF.

Innan vattnet pumpas ut i ledningsnätet och hem till göteborgarnas kranar så justeras pH-värdet till en nivå som skyddar ledningarna. En låg klordos tillsätts också för att skydda mot bakterietillväxt.

– Kranvatten är hälsosamt, gott och billigt. För bara 6 öre per liter får du det dessutom hemlevererat. Du kan vara trygg med ditt dricksvatten, säger Daniel Jerat.



Prenumerera så du inte missar något nytt!