2024-06-17 | 3 min läsning

Danijela och Maritha jobbar med att rädda liv

Vi accepterar varandras olikheter och stöttar varandra. Vi skrattar mycket och vi firar allt som går att fira, säger Danijela och Maritha. Foto: Yvonne Lind
2024-06-17 | 3 min läsning
Danijela och Maritha jobbar med att rädda liv
Att varje dag gå till jobbet och se till att ingen begår självmord, skadar sig eller säljer sex. Så ser vardagen ut för Danijela Ristic och Maritha Rooslien.

Danijela Ristic och Maritha Rooslien arbetar på ett boende med särskild service. Danijela är stödassistent och Maritha stödpedagog. Trots en tuff arbetssituation känner de arbetsglädje och motivation. Att stötta varandra, skratta mycket och vara noga med att lämna jobbet på jobbet får det att fungera.

På boendet finns åtta unga vuxna, som har komplexa svårigheter. Det är vanligt med självskadebeteende och självmordsförsök och att de boende säljer sex.

På boendet finns två akutväskor. Foto: Yvonne Lind

– Det jobbigaste är när de skadar sig, säger Maritha Rooslien. Särskilt tufft är det när någon går iväg. Även om personen säger att hen bara ska gå och handla vet vi att det är något annan som är avsikten. Det blir en ovisshet som tär. Det är också ganska vanligt med sexköp och det är svårt att veta hur vi ska agera då.

Små saker ger glädje

Vad får er att känna glädje på jobbet?

– Ja, säger Maritha Rooslien, egentligen är det väl om man gått från jobbet och ingen har dött den dagen. Men om jag ska utveckla, då är det känslan när man gett stöd och får bekräftelse att man har gjort något, det kan vara små signaler. Till exempel kan det vara ett leende från något som mår väldigt dåligt.

Det kan också vara framsteg som ger glädje.

– Under en lång period fick jag inte komma in till en av våra hyresgäster och ge stöd i lägenheten. Men jag gav inte upp utan hälsade alltid då vi möttes i korridoren. Idag fungerar det jättebra. Under tiden det var jobbigt var mina kollegor och min chef väldigt stöttande, berättar Danijela Ristic.

Lämna jobbet på jobbet

Frågan som infinner sig är vad man gör för att orka med arbetsvardagen. Hur stöttar ni varandra?

– Vi accepterar varandras olikheter och stöttar varandra. Vi skrattar mycket och vi firar allt som går att fira. Födelsedagar så klart men mycket annat också. En annan viktig sak är att ”blåsa ut” det som är jobbigt. Det gör vi när vi lämnar jobbet, genom att göra en blås-utövning. Men ibland kan man behöva blåsa ut när man lämnar en av hyresgästernas lägenhet, om det har varit extra jobbigt. säger Danijela Ristic.

Mer stöd och bättre struktur

Det har inte alltid fungerat lika bra. Det fanns en tid då personalgruppen hade problem, och inte fungerade bra tillsammans. Då inleddes ett stort förändringsarbete som bland annat bestod av att skapa handlingsplaner och rutiner som stöd för personalen när de ska hantera svåra situationer. Då vet de vad de ska göra om en boende exempelvis skadar sig.

Det skapar trygghet, både för personalen och för brukarna. Alla brukare har individuella handlingsplaner och några har också så kallade akuthäften. De innehåller viktig information, exempelvis telefonnummer och instruktioner med steg för steg.

– På boendet finns också två akutväskor. Akutväskorna innehåller skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial för att exempelvis kunna stoppa blödningar. I den finns också verktyg som glasskärare och avbitartång. Alla verktyg är till för att vi ska kunna rädda liv, exempelvis om vi behöva bryta oss in.

Se det ljusa i det svåra

Vilka egenskaper är viktiga i ert jobb?

– Man behöver vara bra på att samarbeta, vara lugn men ändå handlingskraftig. Sedan är det viktigt att vara en god lyssnare och att kunna separera sin professionella roll från den privata.

Andréa Strömme är enhetschef på boendet och har många goda ord att säga om sina medarbetare:

– Jag tycker mina medarbetare är fantastiska. De kommer till jobbet varje dag med ett leende och lämnar det med ett leende trots att de möter många svårigheter. Att se det ljusa i det svåra är det som oss kraften att stå kvar tror jag.



Prenumerera så du inte missar något nytt!