2025-04-08 | 3 min läsning

De första kärlen för hemsortering är på plats

person som sorterar sopor i ett av de nya sopkärlen.
Hemsortering innebär att man lämnar sju sorters sopor till återvinning på den egna tomten. Foto: Lo Birgersson
2025-04-08 | 3 min läsning
Sedan en vecka tillbaka har Kretslopp och vatten börjat placera ut de 120 000 nya sopkärl som ska ut på villatomter I Göteborg. Kärlen ska användas för hemsortering och de första kärlen har ställts ut i Bergum.

Under våren är det omkring 4 000 ägare till villor, radhus och fritidshus i nordöstra och östra Göteborg som kommer att få sina nuvarande kärl för restavfall och matavfall utbytta mot tre nya kärl för hemsortering. Det innebär att omkring 60 hushåll om dagen får sina nya kärl. I slutet av 2027 ska alla villaägare i Göteborg ha fått nya kärl för hemsortering.

Just nu pågår bytet av sopkärl i Bergum. Foto: Johan Flanke

Fler förpackningar återvinns med hemsortering

– Syftet med hemsortering är att fler förpackningar ska återvinnas till nya förpackningar i stället för att hamna i soppåsen och gå till energiåtervinning, säger Frida Gustavsson, processledare för hemsortering på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

För att få ut kärlen i Bergum har Kretslopp och vatten gjort i ordning en mellanlagringsstation för sopkärl vid återvinningsstationen i Olofstorp.

Bland kommuner som redan infört olika former av hemsortering lämnar ett genomsnittligt hushåll 66 kg förpackningar till återvinning under ett år. Det ska jämföras med 53 kg per hushåll och år i kommuner där insamlingen av förpackningar ännu inte sker på den egna tomten.

Någon vecka innan nuvarande kärl ska bytas ut får hushållet ett vykort från Kretslopp och vatten i sin brevlåda. På vykortet finns besked om att det är dags att ställa fram de nuvarande kärlen så att de är enkla att hämta.

Fakta om de nya kärlen

Tid för utbyte av kärl

År 2025 – Nordöstra och östra Göteborg
År 2026 – Hisingen och centrala Göteborg
År 2027 – Sydvästra Göteborg

Detta rymmer kärlen i standardtjänsten

Var och ett av de tre kärlen rymmer 240 liter.

  • Mat- och restavfallskärlet
    Matavfall (120 liter) och restavfall (120 liter).
  • Plast- och papperskärlet
    Plastförpackningar (120 liter) och pappersförpackningar (120 liter).
  • Glas- och metallkärlet
    Färgade glasförpackningar (120 liter), ofärgade glasförpackningar (90 liter) och metallförpackningar (30 liter).

Läs mer: goteborg.se/hemsortering
Eller läs mer i kärlen som placeras ut.

Återvinningsstationen i Olofstorp är just nu en uppställningsplats för nya kärl för hemsortering. Kärlen ska sättas ut till boende i Bergum under veckan. Foto: Johan Flanke

Möjligt att dela kärl med sin granne

Inför utplaceringen av kärlen har Kretslopp och vattens kundservice fått frågor från flera villaägare som menar att de inte har plats för tre sopkärl på den egna tomten.

– Vi har förståelse för att villaägare har olika möjligheter att få plats med kärlen. Vi svarar de som undrar att ett sätt att få plats är att alla kärlen inte behöver stå tillsammans och inte behöver stå framme vid tomtgräns mer än vid tömning, säger Frida Gustavsson.

En annan möjlighet är att anmäla till Kretslopp och vatten att man vill dela alla, några eller något kärl med en granne.

– Har man ändå svårt att få plats med kärlen så har vi fler tips på vår hemsida, säger Frida Gustavsson.

Gamla sopkärl återvinns till nya sopkärl

De nya sopkärlen är tillverkade av återvunnen plast till 100 procent och de gamla kärlen som nu samlas in kommer att återvinnas för att bli till nya kärl. Det gör att plasten i de kärl som nu samlas in kan bli ett nytt kärl på en annan villatomt i Göteborg framöver.

Ett av de första hushållen i Göteborg har fått sina kärl för hemsortering. Foto: Johan Flanke


Prenumerera så du inte missar något nytt!