På Stödcentrum för brottsutsatta kan den som har utsatts för brott, varit vittne till ett brott eller är anhörig till någon brottsutsatt person få gratis hjälp. Foto: Lo Birgersson
– Den som blir utsatt för ett brott får en reva i tillvaron, vi kan hjälpa till att laga den, säger Kristina Gräslund, socialsekreterare på Stödcentrum för brottsutsatta.
I Göteborg anmäldes 88 766 brott till polisen under 2024. Den som har utsatts för brott, varit vittne till ett brott eller är anhörig till någon drabbad kan få hjälp på Stödcentrum för brottsutsatta. Verksamheten är gratis och öppen för personer i alla åldrar som bor i Göteborg.
– Vi är en så kallad lågtröskelverksamhet. Har man bara varit utsatt eller känner någon som varit utsatt kan man kontakta oss, fortsätter Kristina Gräslund.
”Det hjälper verkligen att prata! Effekten av våra samtal är att man kan gå vidare och fungera igen och lägga det som man utsattes för bakom sig. Händelsen försvinner naturligtvis inte, men den går att leva med”
Kristina Gräslund

Alla typer av brott
Under 2024 fick 579 personer samtalsstöd hos Stödcentrum för brottsutsatta och den som kontaktar verksamheten får snabb hjälp. Inom en vecka blir man erbjuden en samtalstid, antingen fysiskt eller digitalt, och det kan handla om alla typer av brott.
Stödcentrum för brottsutsatta
Vi erbjuder:
- Stöd- och krissamtal för att hjälpa dig att bearbeta brottshändelsen
- Information om rättsprocessen och stöd vid rättegång
- Stöd i samband med att någon i din närhet har drabbats av brott
- Råd och stöd kring en polisanmälan
- Gruppverksamhet
– Brotten kan vara väldigt varierande, allt från en 25-åring som blivit rånad på sin mobil till någon vars släktingar blivit mördade. Det allra vanligaste är att man har varit utsatt för misshandel eller sexualbrott och sedan kommer bedrägerier, som blir allt vanligare, säger Kristina Gräslund.
Skam kopplat till bedrägerier
Hon menar att det ofta finns mycket skam kopplat till att ha blivit utsatt för just bedrägerier och att många börjar misstro sig själva och sin egen bedömningsförmåga.
– Många skäms så mycket att de inte ens berättar för sina närmaste vad som har hänt. Men det är viktigt att den som har blivit utsatt inte bär detta ensam. Det kan göra stor skillnad att någon förklarar att man faktiskt blivit utsatt för ett grovt brott av slipade kriminella, säger Kristina Gräslund.
Gruppverksamhet
På mottagningen arbetar socionomer och beteendevetare med stor erfarenhet av att möta brottsutsatta. Du behöver inte ha gjort en polisanmälan för att få stöd. Allt stöd är kostnadsfritt och alla du möter har tystnadsplikt. Du som är vuxen kan vara anonym.
Kontaktuppgifter:
Telefon: 020-520 530
Det hjälper att prata
De allra flesta som utsätts för brott klarar av att hantera det själva eller med hjälp av sitt eget nätverk.
Men en del får krisreaktioner som påverkar vardagen. Det kan handla om att få svårt att sova eller att vara rädd för saker man inte varit rätt för förut. Då kan man behöva professionell hjälp för att bearbeta händelsen.
– Det hjälper verkligen att prata! Effekten av våra samtal är att man kan gå vidare och fungera igen och lägga det som man utsattes för bakom sig. Händelsen försvinner naturligtvis inte, men den går att leva med, säger Kristina Gräslund.