”När resten blir till festen” är slogan i skolköket på Härlandatjärnskolan. Pernilla Dierks, köksmästare och Anneli Johansson, kock, har tryckt upp den på t-shirts. Foto: Magnus Frykmer

2023-09-22 | 2 min läsning

De kan bli Sveriges bästa skolkök

Skolköken på Härlandatjärnskolan och Parkskolan är nominerade till Årets skolrestaurang i skolmatsguiden White Guide Junior.

– Vår vision är skapa en skolrestaurang för eleverna, säger Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan.

White Guide Junior

  • är en restaurangguide som varje år anordnar tävlingar för restauranger på skolor och förskolor i hela Sverige
  • syftet är att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från Skolmatssverige
  • årets tävling avgörs i Lund den 31 oktober

Läs mer: White Guide Junior

Förutom nominering i årets skolrestaurang är Härlandatjärnskolan nominerade i kategorierna Årets hållbara offentliga restaurang och Årets gröna skolmåltid.

Varför fick Härlandatjärnskolan så många nomineringar?

– Vår vision är att skapa en skolrestaurang för eleverna. De ska få känna smaker och hur maten känns i munnen för att bli mer intresserade av mat. Det handlar också om pedagogiken runt matupplevelsen, som att lära sig hämta mat fler gånger för att slänga mindre, säger Pernilla Dierks.

Anneli Johansson, kock på Härlandatjärnskolan, bryter in:

– Vi står och pratar med eleverna hela tiden. Sjuorna som börjat på skolan bara för ett par veckor sedan, har vi redan lyckats omvända till en positiv bild av skolmaten.

Pernilla Dierks fortsätter:

– Vi hade ett bra miljötänk från början när vi startade vår restaurang förra året. Det handlar om att ta hand om våra resurser och att alla medarbetare i skolköket har samma vision. Vi jobbar tillsammans hos oss.

Köksmästare Marina Garherr och kocken Helena Zatorska på Parkskolan, som är nominerade att bli Årets skolrestaurang för andra året i rad. Foto: Lumi Asp

På Parkskolan i Kålltorp är Marina Susanne Garherr köksmästare. De var nominerade i kategorin Årets skolkök förra året.

Varför blev Parkskolan nominerade i år igen?

– Det är ett betyg på all den kärlek vi lägger ner i vårt jobb och för eleverna som vi är till för. Att vara en av 30 nominerade gör oss jättestolta, vi är alla vinnare, säger Marina Susanne Garherr.

Potatis- och purjolökssoppan från Härlandatjärntjärnskolan är gjord överbliven ostsås och pajen är gjord på lax som var över från en pastaservering. Foto: Pernilla Dierks



Prenumerera så du inte missar något nytt!