2008-01-25 | 2 min läsning

Debatterad polsk film visas på förintelsens minnesdag

Kan vi minnas Auschwitz genom konsten? Den frågan ställer kulturjournalisten Ingrid Elam och filmaren Lena Einhorn när det på söndag är dags för den årliga minnesdagen för förintelsen. De med flera medverkar på manifestationen "Samling för demokrati". Då visas också den polska filmen "Flyktingen" som orsakat livlig debatt i Polen.

Den 27 januari är det nionde året i rad som Göteborg uppmärksammar förintelsens minnesdag med en manifestation mot nazism och politiskt våld, ”Samling för demokrati”. Det är då på dagen 63 år sedan sovjetiska trupper gick in och befriade koncentrationslägret i Auschwitz.

I år inleds manifestationen med tal av professor Helena Lindholm Schultz från Göteborgs universitet. Efter det berättar psykoanalytikern Suzanne Kaplan om ungdomars upplevelse av förintelsen och av folkmordet i Rwanda.

Kammarkören Pro Musica underhåller och Ingrid Elam och Lena Einhorn samtalar om konstens roll när det gäller att minnas förintelsens fasor.

Film om flykt från Auschwitz

I direkt anslutning till programmet visas även den polska filmen ”Flyktingen”. Filmen skildrar några fångars dramatiska flykt från lägret i Auschwitz och har väckt stort intresse i Polen. Bland annat visades den i maj för det polska parlamentet, vilket ledde till en livlig debatt.

Inbjudna till ”Samling för demokrati” är bland andra gymnasieelever, lärare, fackliga representanter, invandrarorganisationer, studieförbund och region- och kommunpolitiker. Manifestationen äger rum i Göteborgs universitets aula, Vasaparken, klockan 13.30-15.40.

Arrangörer är länsstyrelsen i Västra Götalands län, riksdagspartierna, Göteborgs Universitet, Göteborg Stad och Judiska församlingen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!