2019-02-21 | 3 min läsning

Design överallt när Röhsska öppnar igen

Lördag 23 februari öppnar Röhsska museet igen efter att ha varit stängt i två år. ”Vi har åstadkommit mycket på den här tiden”, säger museichefen Nina Due. Budskapet när museet slår upp portarna är att design finns överallt och angår oss alla.

Den nya tillgänglighetsanpassade entrén, till vänster om huvudingången. Foto: Bert Leandersson

Nya arbetsprocesser och rutiner, ny butik, ny hemsida med mera. Ja, mycket är nytt när Röhsska öppnar igen.

– Nu blickar vi framåt. 2019 blir ett nytt kapitel i Röhsskas historia, säger Nina Due.

Det var hösten 2016 som kulturnämnden beslutade att stänga Röhsska under mer än ett år för att bygga upp verksamheten och lösa arbetsmiljöproblemen på museet. Under tiden skulle byggnaden också renoveras och få en tillgänglighetsanpassad entré. Men öppningen drog ut på tiden. Siman Jasin projektchef på Higab, ett fastighetsbolag som ägs av Göteborgs Stad, förklarar.

– Det har handlat om ett stort ingrepp i ett gammalt hus och då stöter man på mycket oförutsett. Vissa delar var sämre än vad vi trodde och vi har fått komma på nya konstruktionslösningar. Den nya hissen har varit en utmaning.

Stolar och demokratisk design
Museet har under ombyggnaden även fått en ny foajé och kapprum på entré- och källarplan.

– Det var efterfrågat både bland personal och besökare och vi är jättenöjda, säger Nina Due som stolt berättar om vårens utställningar.

Besökarna får ta del av en ny basutställning och tre tillfälliga. Fredrik Paulsen heter formgivaren som fick uppgiften att tolka begreppet demokratisk design, vilket han gör genom stolen som föremål.

I utställningen finns även en bod där besökaren kan skapa sin egen stol. Dessa hängs upp på väggen och blir en del av utställningen. Unmaking Democratic Design visas på Röhsska fram till 19 maj.

Under våren, till och med 12 maj, visas också en utställning om och med den isländske designern Brynjar Sigurdarson, som tilldelats Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 och delas ut av Röhsska.

Anknytningen till Islands natur och traditioner är hela tiden närvarande i hans arbete. I utställningen använder Sigurdarson sig av flera olika media och uttryck – fotografi, video, ljud och objekt.

Vill bredda publiken
Nina Due berättar att museet jobbar med hur det kan bli mer synligt och tittar på olika typer av samverkan.

– Vi vill ha en bredare debatt om design och konsthantverk som inte bara är för de redan insatta utan för en bredare publik. Vi vill också bli synligare på nationell nivå.

I och med nyöppningen har Röhsska strukit ett ord ur sin underrubrik ”design, mode och konsthantverk”.

– Design är ett brett begrepp och mode är design så därför har vi tagit bort mode i vår underrubrik, säger Nina Due.

Arbetet inför öppningen har varit intensivt, och samtidigt som Nina Due tycker att det känns fantastiskt och spännande att få öppna dörrarna, berättar hon att arbetet absolut inte är över.

– Nu går vi in i en intensiv fas med att möta publiken. Men det ska bli väldigt kul att gå in i den fasen, säger hon.

Klockan 12 på lördag 23 februari öppnar portarna. Under öppningshelgen är det fri entré för alla besökare.



Prenumerera så du inte missar något nytt!