2002-04-06 | 2 min läsning

Det finns 6 kg farliga ämnen i din TV

Alla elektriska produkter är skadliga för dig och naturen. Din TV kan exempelvis innehålla 6 kg farliga ämnen. Därför har det blivit lag på att elektronikavfall ska lämnas till återvinning. I Göteborg kan man lämna in apparater på fyra ställen.

En liten glödlampa kan verka harmlös, men om du tittar på sockelns botten så ser du en blyklump. Om du väljer att skruva isär din mobiltelefon istället, så hittar du ofta batterier och komponenter som innehåller kadmium och andra giftiga metaller.

Alla elektriska produkter innehåller farliga ämnen. De finns överallt i produkterna i exempelvis höljen, batterier, bildskärmar och elkretsar. En vanlig TV-apparat innehåller ungefär 6 kg farliga ämnen. Hälften är bly och andra tungmetaller som finns i glasskärmen och det så kallade bildröret, som ritar upp bilden vi ser på glasskärmen. Den andra hälften av farliga ämnen består av så kallade flamskyddsmedel och finns i höljen, kretskort och olika plastdetaljer, för att skydda mot brand.

Oftast är nya apparater mindre skadliga än gamla. I äldre TV-apparater kan det exempelvis finnas kondensatorer som lagrar energi och innehåller en värmetålig, klorhaltig oljeblandning som kallas PCB. Blandningen har visat sig vara giftig och är numera förbjuden att köpa och sälja i Sverige.

Gifterna påverkar

Bly påverkar nervsystemet, medan kadmium kan ge cancer och njurskador. Flamskyddsmedlen vet man däremot mindre om. Det som oroar forskare idag är att halten av flamskyddsmedel ökar i naturen. Några menar att de kan bli ett minst lika stort miljöhot som PCB. Anledningen är att man tror att några flamskyddsmedel kan verka på samma sätt. De skulle då kunna vara cancerframkallande och rubba hormonbalansen. I början av 80-talet visade forskare att PCB gjorde sälhonor i Östersjön sterila. Skälet var att deras äggledare växte ihop. Idag mår sälarna bättre, men forskarna hittar fortfarande sterila honor. Färska undersökningar tyder också på att PCB ger skörare skelett hos försöksdjur. Men än så länge vet man inte om de doser som vi människor utsätts för är skadliga. Därför har Lunds Universitetssjukhus startat en undersökning för att se om det finns ett samband mellan benskörhet och PCB i fet östersjöfisk.

Lämna elavfall till återvinning

Numera är det lag på att alla kasserade elapparater ska återvinnas. Sakerna kan lämnas till Göteborgs fyra bemannade återvinningscentraler. Alla farliga delar plockas bort innan materialet återvinns. Metallerna smälts om, medan trä och plast bränns på Sävenäs förbränningsanläggning och blir husvärme till göteborgarna.

Kylar och frysar behöver du som boende inte transportera själv. Kommunen hämtar dem gratis, eftersom de innehåller miljöskadliga gaser som kallas freoner. Ring kretsloppsnämndens kundservice på 031-61 15 00.



Prenumerera så du inte missar något nytt!