Ungdomsfullmäktige under möte. Foto: Lo Birgersson
Digital vallokal ska få fler unga att intressera sig för Ungdomsfullmäktige
Frågor om inflytande, delaktighet och demokrati kan vara nog så svårt för många elever både i anpassad grundskola och grundskola, menar Joel Carlsson, klasslärare i anpassad grundskola årskurs 7-9 på Bergsjöskolan.
– Jag ville hitta exempel att jobba med och fick kontakt med Fredrika, säger han.
Fredrika Ideblad är samordnare för Ungdomsfullmäktige på grundskoleförvaltningen och håller med.
– Elever i anpassad grund- och gymnasieskola är en grupp som vi inte nått fram till, och vi vill att fler elever ska arbeta med valet till UF genom att rösta eller själva ställa upp som kandidater, säger hon.

Fredrika Ideblad, grundskoleförvaltningens samordnare för valet till Ungdomsfullmäktige.
Engagerade personal och Ungdomsfullmäktige
I samarbete med förvaltningen för funktionsstöd engagerade grundskoleförvaltningen elever och pedagoger på Bergsjöskolan, teknikmentorer, ungdomsfullmäktige, med flera för att ta fram en digital vallokal.
– För att få veta vilket stöd eller material som de behöver så har vi samlat in synpunkter och förslag från rektorer och kontaktpersoner inom anpassad grundskola. Ett av förslagen som flera önskade var ett förinspelat digitalt klassrumsbesök där man kan pausa och prata om det som precis har sagts och spela upp det om igen flera gånger, säger Fredrika Ideblad.
Stolta elever i referensgrupp
I den digitala vallokalen kan elever logga in och lära sig mer om ungdomsfullmäktige genom att se på filmer, spela spel och se vilka som kandiderat och läsa om ungdomsfullmäktige på olika språk.
– Eleverna fick utvärdera den nya digitala vallokalen som vi tagit fram för att få fler elever i anpassad grundskola att rösta. Eleverna hade många tankar och goda idéer och var mäkta stolta över att få vara referensgrupp åt oss, säger Fredrika Ideblad.
– Eleverna tycker det är spännande att läsa om kandidaterna och de frågor som de vill arbeta för. Över tid så tycker jag att eleverna i vår klass visat stora framsteg och fått en ökad förståelse för vad demokrati faktiskt handlar om, säger Joel Carlsson.
FAKTA | Ungdomsfullmäktige
Ungdomsfullmäktige i Göteborg består av 81 ledamöter och 20 ersättare. De är de ungas röst i Göteborg och att vara med i ungdomsfullmäktige ger dem en chans att påverka. De som är med är mellan 12 och 17 år och de väljs för ett år.
Valet till ungdomsfullmäktige ägde rum under november 2022 och nu är resultatet klart. Av 48 011 röstberättigade röstade 9031 ungdomar, det vill säga 18,81 procent.
2021 var valdeltagandet 17,1 procent.