Göteborgs Stads utbildningssatsning Go-digit har fått Årets digitaliseringspris 2024. Priset togs emot av Anne Belfrage och Emma Wissö, utbildningsledare på förvaltningen för funktionsstöd, samt Linnea Schölander och Eva Johansson, utvecklingsledare på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Ingrid Horner
Digitaliseringsrådet i Västra Götaland delar varje år ut pris till en offentlig verksamhet som med hjälp av digitalisering har utvecklat och förbättrat sitt arbetssätt.
Årets digitaliseringspris gick till Go-digit, en satsning på att stärka digital kompetens genom utbildningsinsatser och it-ambassadörer inom Göteborgs Stad. Priset delades ut vid konferensen Digitalisering i människans tjänst som hölls på Lindholmen conference center 21 november.
Go-digit
- Är en kompetensutvecklingssatsning inom digitalisering för medarbetare och chefer inom främst äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen och förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad
- Genom 500 it-ambassadörer har satsningen nått ut till över 7 000 medarbetare mellan 2019 och 2024
Länkar:
– Det känns väldigt roligt att Go-digit belönas och uppmärksammas. Det är en bekräftelse på att vi tillsammans med våra fantastiska it-ambassadörer har gjort ett bra jobb, säger Emma Wissö, utbildningsledare på förvaltningen för funktionsstöd.
Stöttning i digitala arbetsuppgifter
Utbildningssatsningen Go-digit startade 2019 och riktar sig främst till medarbetare inom äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen och förvaltningen för funktionsstöd.
– Det handlar framför allt om brukarnära personal, till exempel på boenden eller inom olika stödverksamheter, som inte har datorn som sitt primära arbetsredskap. De utför en hel del digitala arbetsuppgifter och då kan det finnas behov av stöttning i det, säger Emma Wissö.
Ambassadörer på arbetsplatsen
Därför finns det numera ett nätverk av cirka 500 it-ambassadörer bland de anställda inom förvaltningarna. Ambassadörerna ska finnas som ett stöd till sina kollegor och för att hjälpa till kring digitala arbetssätt.
Mellan 2019 och 2024 har satsningen nått ut till över 7 000 medarbetare.
– Det har varit väldigt lyckat att arbeta med it-ambassadörer. De är ett nära stöd i verksamheten och känner till enheten och kollegornas behov. De är goda exempel och just att de är kollegor kan också göra att det blir lättare att ställa de frågor man har, säger Linnea Schölander, utvecklingsledare på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Bättre rustade för ökad digitalisering
Förutom att medarbetare och chefer ska känna sig tryggare i sitt dagliga arbete, är målet med satsningen också att de ska bli bättre rustade att möta den ökade digitaliseringen av vård- och omsorgssektorn.
– Känner man sig trygg med sin digitala arbetsvardag blir det också enklare att ta sig an och lära sig nya verktyg. Vi som jobbar inom vård och omsorg behöver ha kunskap om hur digitala hjälpmedel och välfärdsteknik kan bidra till inkludering och självständighet. Då blir det lättare att göra nytta för de vi är till för, säger Emma Wissö.