Diplom delas ut till Kvarnby Basket, BK Häcken, Qviding FIF och KFUM Olympic Göteborg. Foto: Jonas Autio

2023-07-12 | 3 min läsning

Diplom till idrottsföreningar för deras inkluderingsarbete

”Att få komma ut i en förening och göra praktik ger våra deltagare mycket. Det är lärorikt och ger arbetslivserfarenhet samtidigt som man får tillgång till ett socialt sammanhang.”

Handslaget är en ny daglig verksamhet inom idrotten som samarbetar med föreningslivet i Västra Götaland. Samarbetet ger möjlighet till praktik i föreningslivet och deltagarna matchas mot föreningar utifrån sina egna intressen och styrkor och föreningarnas behov.  

Jonas Autio arbetar som stödassistent för och är också initiativtagare till den dagliga verksamheten Handslaget inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad.  

– Handslagets deltagare utövar sin dagliga verksamhet i en idrottsförening, säger Jonas Autio. Vi har deltagare som arbetar som materialförvaltare, pressassistenter, fotbollsstatistiker, ledare och vaktmästare.  

Christian Nilsson är enhetschef för den dagliga verksamheten Handslaget.  

– Vinsterna är stora både för våra deltagare och föreningarna, säger Christian. De allra flesta föreningar drivs av ideellt engagemang och det finns alltid uppgifter som inte hinns med. 

Diplom för fint inkluderingsarbete

De fyra föreningarna Kvarnby Basket, BK Häcken, Qviding FIF och KFUM Olympic Göteborg är de föreningar som hittills i år har tagit emot personer med funktionsnedsättning. Föreningarnas arbete för inkludering uppmärksammades vid en diplomceremoni på Bravida Arena i samband med BK Häckens match mot Mjällby i Allsvenskan tidigare i sommar. BK Häcken stod som värd och representerades av Joakim Geigert, som också var konferencier under ceremonin.  

Christian Nilsson, enhetschef för Handslaget delade ut diplom till de fyra idrottsföreningarna.  

– Vi vill uppmärksamma att man ställt upp för oss, för våra deltagare och att man själva ser samhällsnyttan i det här, säger Christian Nilsson. Att få komma ut i en förening och göra praktik ger våra deltagare mycket. Det är lärorikt och ger arbetslivserfarenhet samtidigt som man får tillgång till ett socialt sammanhang. Det skapar självförtroende att få möjlighet att bidra och lyckas.  

”Alla ska känna sig välkomna, det skapar en miljö som är positiv för alla”

De fyra idrottsföreningarnas representanter som var på plats under diplomeringsceremonin fick gå upp på scen och ta emot varsitt diplom.   

– Inkludering är viktigt för oss i Kvarnby Basket, säger Elin Ohlsson. Vi står för allas lika värde och att alla ska kunna vara med och spela basket oavsett vem du är, vad du än har för förutsättningar.

– Basketen är till för alla, tillägger Anton Svendsen som också representerar Kvarnby Basket. Och det funkar att hålla på med basket oavsett vad man har för förutsättningar, om man har en funktionsnedsättning eller annat. Så det har varit väldigt roligt. Och jag ser fram emot ett samarbete längre fram också. 

– Inkludering är ju oerhört viktigt tycker jag i allt föreningstänk, säger Mikael Nilsson, Qviding FIFs representant vid ceremonin. Och sen om det är de som arbetar eller de som spelar – alla ska känna sig välkomna, det skapar en miljö som är positiv för alla. 

– Den här uppmärksamheten vi får för vårt inkluderingsarbete idag här på Bravida Arena betyder mycket för klubben, säger Bert Engström som representerar KFUM Olympic Göteborg. 

I en tidigare artikel i Vårt Göteborg berättar några av Handslagets deltagare om sin praktik hos idrottsföreningarna.

Enhetschef Christian Nilsson tillsammans med BK Häckens representant Joakim Geigert, som också var konferencier. Foto: Jonas Autio



Prenumerera så du inte missar något nytt!