Död grusyta blev levande sedumrabatt
– En sedumrabatt består bland annat av fetknoppsväxter som blommar från tidigt på våren till sent på sommaren. Det är bra för den biologiska mångfalden samtidigt som de är vackra, säger Trine Andresen.

Trine
Tidigare arbetade hon som projektingenjör inom avdelningen för dagvatten och skyfall på Kretslopp och vatten. I dag jobbar hon med detaljplaner på exploateringsförvaltningen.
Vackert och bra för miljön
Sedumväxter planteras genom att man rullar ut en matta som består av ett tunt jordlager och mellan 10 och 15 olika sorters växter. De nya växterna i rabatten finns vilt i den svenska naturen. Det gör att insekter som är vanliga här känner till dem.
– Här kan insekter som är tidigt ute på våren suga nektar, säger Trine Andresen.

En humla som förhoppningsvis trivs bättre nu runt Alelyckans vattenverk. Foto: Johan Flanke
Bergväggen bakom sedumrabatten gör att platsen blir varm och ger skydd från kalla vindar. Det gör att platsen är extra attraktiv för insekterna.
– När vi gör platser som pollinerande insekter tycker om kan det ge andra effekter som man inte tänker på. En plats med mer växtlighet kan även ge bättre temperaturreglering, vattenutjämning och så blir ju platsen vackrare än tidigare, säger Trine Andrésen.

Före och efter. Bilden till vänster visar hur det såg ut i oktober 2023 innan sedummattan kom på plats. Bilden till höger visar hur det ser ut på samma plats i juni 2024. Foto: Johan Flanke
– Man behöver värna den biologiska mångfalden i det lilla. Varje insats blir en del i ett större sammanhang, säger Maria Wikström, som är kvalitets-, miljö och arbetsmiljösamordnare inom Kretslopp och vattens dricksvattenproduktion.
Ängsblommor ska ersätta gräsmatta
En gräsmatta bredvid vattenverket, som tidigare klipptes flera gånger varje sommar, har nu blivit en slåtteräng. Denna sommar slås gräset här bara några gånger. Genom att ta bort gräset som man slår kommer jorden bli mager på näring. Det blir en miljö där ängsblommor trivs.

Vit fetknopp växer nu vid Alelyckans vattenverk. Foto: Johan Flanke
Både Maria Wikström och Trine Andresen är nöjda med resultatet så här långt. Maria Wikström kan tänka sig att låta fler grusytor grönska. Just nu jobbar hon för att få fram en riktlinje för hur Kretslopp och vatten ska kunna jobba med biologisk mångfald i olika projekt och runt Lackarebäcks vattenverk.

Redan trivs många blommor på den nya slåtterängen. Foto: Johan Flanke
Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram
- I mars 2021 beslutade kommunfullmäktige om Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram
- Målbilden för programmet är att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad och vara nära noll i klimatpåverkan år 2030
- Alla förvaltningar och bolag ska bidra i arbetet