När Göteborgs Stad uppmanar sina 48 000 medarbetare att släcka lampor under Earth hour får det förstås betydelse. Om medarbetarna sedan dessutom påminner familjemedlemmar och vänner bidrar snart ganska många göteborgare till att fästa uppmärksamheten på en av vår tids största utmaningar: klimathotet.
”Symbolvärdet gör insatsen värd pengarna”
– Jag tycker att det har ett stort symbolvärde att vi är med och släcker lamporna under en timme, säger Göteborgs miljödirektör Anna Ledin och fortsätter:
– För energiförbrukningens skull gör väl en timme mer eller mindre ingen skillnad, men symbolvärdet – det är det som gör insatsen värd pengarna.
På miljöförvaltningens gamla tegelbyggnad på Karl Johansgatan innebär det till exempel att någon kommer in enkom för att släcka fasadbelysningen under en kvällstimme.
– Sedan tänder vi fasaden igen och går hem, säger Anna Ledin.
Förvaltningar och bolag har försetts med affischer för att berätta om vilka miljöinsatser som görs i staden alla dagar när det inte är Earth hour.
Konsert på barockorgeln i Örgryte nya kyrka
Liseberg släcker parkljus, Pariserhjulet och Lisebergshjulet, medan en del belysning kommer att vara tänd av säkerhetsskäl.
Avenyns belysning kommer i år inte att släckas. Skälet är att man inte klarar att få in personal som manuellt kan ombesörja nedsläckningen.
Bland andra arrangemang under lördagskvällen märks bland annat en konsert som ges på den handpumpade nordtyska barockorgeln i Örgryte nya kyrka.
I kyrkorummet finns bara levande ljus och kollekten går till Världsnaturfondens miljöarbete.