Egnahemsbolaget får bygga lägenheter på Renströmska
I våras bjöd fastighetsnämnden in sex företag att lämna förslag till hur den pampiga tegelbyggnaden kunde utvecklas. På torsdagsförmiddagen avslöjades att det kommunala Egnahemsbolaget dragit sig segrande ur striden.
”Unikt boende i unik miljö”
Nu köper bolaget sanatoriebyggnaden för 52 miljoner kronor och börjar till våren arbetet med att varsamt bygga om huset.
– Detta kommer att bli ett unikt boende i en unik miljö, säger Egnahemsbolagets vd Olle Lundgren.
Företaget planerar för 53 bostadsrätter om allt från 33 kvadratmeter till 155 kvadratmeter. De billigaste lägenheterna väntas kosta cirka 1,5 miljoner kronor medan de största beräknas gå för ungefär sex miljoner kronor.
Ernst Torulf ritade
Större delen av det Renströmska sjukhuset byggdes 1911-1913 efter ritningar av Ernst Torulf. Arkitekt Torulf svarade vid den här tiden för en rad prestigebyggnader i Göteborg: Universitetets huvudbyggnad i Vasaparken, Centralposthuset, Naturhistoriska museet och Hvitfeldtska gymnasiet är några av dem.
Sanatoriet finansierades delvis genom en donation ur affärsmannen och politikern Sven Renströms fond. Renström stödde ”snyggheten, sundheten och hälsovården” i Göteborg och låg bland annat också bakom bygget av Hagabadet, tidigare kallat Renströmska badanstalten.
Bygge med respekt för historian
I januari 2007 tog fastighetsnämnden över hela sjukhusområdet med park, paviljong och några små trähus. Under våren utlyste nämnden en tävling om hur sanatoriet, med respekt för sin historia, kunde omvandlas till bostäder.
Vid en ceremoni på torsdagsförmiddagen offentliggjorde fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson att Egnahemsbolagets förslag ansetts vara det bästa. Hugade spekulanter kan redan nu anmäla sitt intresse via Egnahemsbolagets hemsida.
Juryns motivering:
”Med en god balans mellan moderna bostäder och byggnadens kulturhistoriska värden föreslås lägenheter med stor variation i storlek och typ. Förslaget är väl genomarbetat och redovisar välstuderade lägenheter med höga boendekvalitéer som tar tillvara byggnadens karaktär. På ett balanserat sätt kombineras återställande och respekt för byggnadens årsringar så väl interiört som exteriört. Anbudssumman är i paritet med de bedömningar av fastighetens marknadsvärde som tidigare gjorts.”