Kenneth Hedlund är vikarierande planeringsledare för bemannade stadsparker. Han tar ofta med sig sin hund Bonnie till ekdungen vid Malmgårdskullen. Foto: Christina Petersson

2024-11-06 | 2 min läsning
Ekdungen på Malmgårdskullen är Kenneths smultronställe i Slottsskogen
Slottsskogen firar 150 år och då passar Vårt Göteborg på att göra en upptäcktsresa i parken. Sex personer delar under några veckor med sig av sina smultronställen. Här möter vi Kenneth Hedlund.

Hej Kenneth! Du är ansvarig för Slottsskogens 150-årsjubileum och planeringsledare för Slottsskogen. Vad gör en sådan?

– Jag strukturerar upp diverse evenemang som sker i Slottsskogen. Det kan vara allt från höstlovsaktiviteter till konserter och nationaldagsfiranden. Jag har också hand om ansökningar från dem som vill göra evenemang i parken.

Vilket är ditt smultronställe och varför har du valt det?

– Jag har valt Ekdungen på Malmgårdskullen. Det ligger på baksidan om Gräfsnäsgården, mellan landskapsstugorna och utekyrkan. Det är en väldigt fridfull och lugn plats som har ett fint ljus mellan träden. Där kan man antingen sitta själv och filosofera eller ha picknick med vänner. Det finns ett 30-tal lösa stubbar som man gärna får använda och flytta runt om man är ett stort gäng som inte vill sitta på marken.

Foto: Christina Petersson

Vad brukar du själv göra på platsen?

– Ibland sitter jag på en stubbe och tänker eller lyssnar på härlig musik. Ibland går jag dit med min hund och leker med henne och kastar pinnar.

Har du något annat tips till Slottsskogens besökare?

– Mitt smultronställe är ju en plats omgärdad av ekar. Vi har också gjort en trädvandring för att man ska kunna gå runt och titta på parkens äldsta ekar. Vid varje träd finns en skylt med information om omkrets och ungefärlig ålder. Det finns också en QR-kod så att man kan se alla träd som är med i vandringen i mobilen. Om man är ute i rätt tid kan man plocka ekollon som har börjat rota sig och sätta dem i en vas hemma.

Slottsskogen

  • Gavs 1624 som en kunglig gåva till Göteborg och medelklassen fick tillåtelse att använda parken för friluftsliv.
  • 1874 öppnades parken för alla. Sedan dess har den varit en viktig och uppskattad plats för rekreation, möten, lek, motion och umgänge.

Länk: Göteborgs Stad: Slottsskogen

Foto: Christina Petersson



Prenumerera så du inte missar något nytt!