Under en timme på lunchen så är bamba på Sandarnaskolan mötesplats mellan gamla och unga. Sandarnas Vård- och omsorgsboende delar hus med skolan. Foto: Josefin Brosché Hagsgård

2025-06-10 | 5 min läsning

Elever och seniorer möts på Sandarnaskolan

”Får alla en egen gamling?” var en av de första frågorna eleverna ställde när Sandarnaskolan började samarbeta med vård- och omsorgsboendet i samma hus. Riktigt så blev det inte, men det har blivit många givande möten och gemensamma aktiviteter - som hattparad, rörelsebingo, konstvernissage och tacomys.

Det är fredag och snart dags för Sandarnaskolans tacomys. Runt borden sitter skolelever och äldre om vartannat – 20 elever från klass 2 A och 20 hyresgäster från Sandarnas vård- och omsorgsboende. Det doftar från tacobuffén och ljudet av skratt och samtal fyller rummet.

Samtalen runt matbordet växlar mellan allt från födelsedagar och favoritfärger, till vad de äldre arbetat med tidigare i livet. Foto: Josefin Brosché Hagsgård

Eleverna är nyfikna på de äldre och har många frågor. En flicka lutar sig fram mot en dam i rullstol och frågar om hennes favoritsport. ”Själv tänkte jag börja i handboll” berättar hon, damen nickar uppmuntrande och sen är samtalet igång. De pratar om sport och syskon, om födelsedagar och den goda maten.

Givande möten för både elever och seniorer

– Det är inte alla gamla som har barn och inte alla barn som har någon gammal, säger Ulla som bor på Sandarnas vård- och omsorgsboende. Hon berättar att hon verkligen uppskattar att träffa eleverna och om ett samtal hon hade häromdagen:

– En pojke kom fram till mig och frågade ”Ulla har du glömt mig?” och jag svarade ”Nej, det är klart jag kommer ihåg dig, för jag tycker att vi hade ett så trevligt samtal tillsammans. Det är ju så att vi kan glömma ibland men det är inte alla som gör det”.

Ulla som är en av hyresgästerna på Sandarnas vård- och omsorgsboende berättar att hon verkligen uppskattar de gemensamma aktiviteterna med barnen. Foto: Josefin Brosché Hagsgård

Skolans biträdande rektor Linda Wikstrand säger att samarbetet med vård- och omsorgsboendet öppnat upp för viktiga samtal med eleverna:

– På ett naturligt sätt har lärare kunnat prata om ämnen som ibland kan vara svåra. Till exempel när det visar sig att någon av de äldre gått bort och inte deltar vid aktiviteterna längre. Då har man i klassrummet haft goda samtal runt det. Flera elever har också sagt att de har inte så många äldre personer i sitt liv. Att de saknar en naturlig kontakt med äldre, på så sätt är det här samarbetet också viktigt.

”Flera elever har också sagt att de har inte så många äldre personer i sitt liv. Att de saknar en naturlig kontakt med äldre, på så sätt är det här samarbetet också viktigt”

Linda Wikstrand

Rektor Linda Wikstrand ser fram emot ett fortsatt samarbete med vård- och omsorgsboendet.

”Det känns lite speciellt”

När några elever får frågan om vad de tycker om dagens tacomys och mötet med de äldre svarar de:

– Jag tycker att det är väldigt kul och att det känns lite speciellt, säger Josef i tvåan.

–  Det har varit jättemysigt och väldigt gott. Vi har pratat om oss själva och frågat saker, berättar Julia som går i tvåan. Den äldre kvinnan som sitter bredvid håller med ”Det har varit jättetrevligt” säger hon och tackar eleverna för sällskapet.

Samarbetet började med ett luciatåg

Samarbetet med vård- och omsorgsboendet startade 2023 och redan i byggstadiet av den nya skolan fanns tankar om ett samarbete mellan de två verksamheterna. När skolans biträdande rektor Linda får frågan om hur det hela började svarar hon:

– Det första vi gjorde tillsammans var ett luciatåg för de äldre. Det blev lyckat och trevligt och därför började vi snart spinna på ett nytt samarbete som vi kallade ”Sällskapa”. Det är ett kontinuerligt samarbete där vår nuvarande tredjeklassare träffar de äldre för olika gemensamma aktiviteter. Bland annat har de lyssnat på texter och målat bilder tillsammans – vilket avslutats med en vernissage. Eleverna och de äldre har också gjort olika rörelseövningar tillsammans som ballongpingis och rörelsebingo.

– Sen har vi ordnat enklare aktiviteter i vardagen. Till exempel en hattparad som blivit ett återkommande inslag varje Valborg. Då tillverkar eleverna hattar och marscherar klassvis ut på skolgården för att visa upp sig för de äldre och en jury som delar ut diplom. De äldre har också hattar, i den mån de vill, och det här har varit mycket lyckat och uppskattat. Min förhoppning är att vi ska ha ett antal stående aktiviteter tillsammans under året. Till exempel hattparaden, luciatåget och kanske tacomys.

Linnéa Spett, enhetschef måltid i äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, fyller i:

–  Vi har redan en väldigt fin gemenskap och flera samarbeten i huset. Matsalen är lite av en knytpunkt i mitten av huset. Detta känns som ett naturligt ställe att träffas på eftersom måltiderna också är en viktig social stund för både äldre och yngre med chans till fina samtal helt enkelt. Min förhoppning är att den här dagen bara ska sprida glädje.

Kökspersonalen serverade en god tacobuffe och dagen till ära hade bamba pyntats med mexikanska flaggor, ballonger och girlanger. Foto: Josefin Brosché Hagsgård

Sandarnaskolan F-6

Är en nybyggd skola som rymmer 380 elever och ligger vid Sannaparken i Majorna

I samma byggnad finns Sandarna vård- och omsorgsboende med plats för 100 hyresgäster

Hemsö som står bakom bygget har haft fokus på att skapa förutsättningar för samarbeten mellan de två verksamheterna och involverade bland annat en barnpsykolog under byggtiden

När byggnaden stod klar 2023 var den först ut i Sverige med att rymma både skola och ett vård- och omsorgsboende

Länkar:
Göteborgs Stad: Sandarnaskolan F-6

Göteborgs Stad: Sandarnas vård- och omsorgsboende



Prenumerera så du inte missar något nytt!