2002-02-19 | 3 min läsning

Eleverna betygssätter universitetet

Lärarna vid Göteborgs universitet är duktiga men oengagerade. Detta är några av resultaten av en mycket omfattande utvärdering av utbildningsprogrammen vid universitetet som presenterades på måndagen. Undersökningen är unik i sitt slag och omfattar 13.000 studerande vid drygt 70 program vid universitetets alla fakulteter.

– Det är ju med hjälp av kunskap man kan förändra verkligheten och att vi nu så tydligt fått klart för oss vad som fungerar och vad som brister inom de olika utbildningarna är mycket värdefullt, säger rektor Bo Samuelsson.

Det skiljer mycket i synpunkter mellan studenter på de olika utbildningsprogrammen. Andelen studenter som upplever höga eller alltför höga krav i studierna varierar till exempel mellan över 90 procent i ett program till under 40 procent i ett annat.

Ris och ros

80 procent av eleverna förkastar kursvärderingarna och cirka en tredjedel anser att lärarna är för oengagerade. Många studenter anser också att de inte får gehör för sina åsikter, att ingen lyssnar på dem. Däremot är de nöjda med lärarnas kunskaper samt med kurslitteratur och examination.

Synpunkterna på de olika utbildningsprogrammen varierar mycket och det går inte att peka ut något program som entydigt fungerar bra eller dåligt enligt undersökningen.

Ingen enhetlig student

Undersökningen visar också att det inte finns någon enhetlig student med en viss ålder och bakgrund. Genomsnittsåldern för en student är 27 år och en femtedel av studenterna har barn.

Bo Samuelsson lovar att undersökningen kommer att leda till åtgärder. Han lovar också en ny utvärdering där man ska ta reda på hur det är att vara anställd vid Göteborgs universitet.

Förbättra studentinflytandet

– Det finns två syften med undersökningen, dels att utveckla underlag för planering och förbättring av undervisningen, dels att förbättra studentinflytandet, säger rektor Bo Samuelsson.

Utvärderingen som startade 2001 kallas STUG, Studerande vid Göteborgs universitet, och bygger på en enkät som förra våren skickades ut till samtliga drygt 13.000 studenter som börjat läsa vid något av de cirka sjuttio olika nybörjarprogrammen vid universitetet. Eleverna har bland annat svarar på vad de tycker om sin utbildning, om lärare, studietakt, infriade eller icke infriade förväntningar. Drygt sextio procent av studenterna har svarat.

Lärare, elever, fakulteter och programansvariga ska nu tillsammans analysera bedömningarna av enskilda program. Olika åtgärder har redan diskuterats.



Prenumerera så du inte missar något nytt!