2025-03-04 | 3 min läsning

Elevernas smarta idé minskar skräpet i Sandsjöbackareservatet

Elever i klass 1B på Sisjöskolan inviger den nya påsholken i Sandsjöbacka naturreservat. Foto: Västkuststiftelsen
2025-03-04 | 3 min läsning
När  elever på Sisjöskolan upptäckte skräp i Sandsjöbacka naturreservat kom de på idén med en påsholk! Det är en brevlåda med påsar och en skylt som uppmanar besökare att ta med sitt skräp hem.

I förra veckan invigdes påsholken, en idé som blivit verklighet med hjälp av Västkuststiftelsen.

– Vi tycker att det hade varit bra om alla tog med sitt skräp hem i stället för att lämna det i naturen, skrev eleverna i ett brev till Västkuststiftelsen. I brevet berättade de även om idé kring påsholken.

Lägg ditt skräp i en påse från holken och ta med dig det hem! Det är elevernas idé med påsholken. Foto: Västkuststiftelsen

Förslaget togs emot positivt av Västkuststiftelsen som förvaltar naturreservatet på uppdrag av Länsstyrelsen.

”Engagerar besökare”

– Nedskräpning i stadsnära naturreservat som Sandsjöbacka är en utmaning. Det kan verka enkelt att sätta upp sopkärl, men i praktiken leder de ofta till ännu mer skräp. Därför är elevernas idé så smart – den engagerar besökare att ta ansvar och hjälpas åt att hålla naturen ren, samtidigt som den sätter fokus på en viktig fråga, säger Anders Lennerås, naturvårdare på Västkuststiftelsen.

– Det ska bli spännande att se hur den här modellen av påsholk fungerar i praktiken. Det finns redan påsholkar längs längre vandringsleder som Bohusleden, men vi har här utvecklat en ny modell, fortsätter Anders Lennerås.

Anders Lennerås, naturvårdare på Västkuststiftelsen. Foto: Västkuststiftelsen

Invigning tillsammans med Västkuststiftelsen

I förra veckan var det dags för invigning av den nya påsholken. Både Västkuststiftelsen och eleverna var på plats för att sätta upp påsholken och tillhörande skylt som dekorerats av eleverna.

I samband med invigningen passade eleverna på att gå en skräpplockarpromenad och som avslutning grillade de marshmallows vid en av reservatets eldstäder.

Emma Bäck, lärare på Sisjöskolan. Foto: Västkuststiftelsen

– Eleverna är så glada och stolta över att Västkuststiftelsen gjort verklighet av deras idé för att förbättra vår närmiljö här i Sisjön. Det här blir en viktig erfarenhet för dem, nämligen att det går att förändra saker till det bättre om man engagerar sig, säger Emma Bäck, grundskollärare på Sisjöskolan.

Foto: Västkuststiftelsen

Vid reservatsparkeringen i Sisjön möts nu besökare av en vänlig uppmaning. Och förhoppningsvis gör besökarna det som står på den färgglada skylten – tar en påse och hjälper till att göra naturen glad!

Invigningen avslutades med grillning. Foto: Västkuststiftelsen



Prenumerera så du inte missar något nytt!