– Jag hoppas att folk kommer och ser utställningen, säger Dimitrije. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

2024-03-13 | 3 min läsning
Elevernas verkstadskonst visas på Frilagret
”Jag kan göra vad jag vill” heter utställningen med verkstadskonstverk från Lindholmens tekniska gymnasium som visas på Frilagret 12 mars-9 april.  

– Vad kan man göra av en cykelkedja?
– Du kan göra vad du vill.
– Kan man göra en skorpion?
– Javisst.

Och så blev det en skorpion av en bit cykelkedja och lite annat. Skorpionen och flera andra konstverk kan ses på utställningen ”Jag kan göra vad jag vill” på Frilagret mellan 12 mars och 9 april.

Foto: Stefan Altvall

Det är elever från yrkesintroduktionsprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium som gjort konstverken under sina lektioner i verkstaden. I utställningen ingår foton och ljud från elevernas arbete i verkstaden, bland annat ovanstående dialog.

Ett sätt att öva på olika tekniker

– Efter en lektion fick jag en skorpion av en elev. Den var jättefin och jag tänkte att vi borde kunna visa upp sakerna eleverna gör. Så föddes idéen om att ordna en utställning. Jag kontaktade flera gallerier och Frilagret tackade ja, berättar Åke Glantz som är lärare på programmet.

Konstverken är inte skapade bara för utställningen utan ett sätt att öva på olika tekniker och material. Eleverna har producerat dem sedan höstterminens början och när utställningen blev ett faktum fick eleverna själva välja vad de ville visa upp. Vikingen, fanbäraren och trollkarlen är Isaks verk.

Foto: Stefan Altvall

– Jag ville göra en gubbe, plockade fram material som jag fick idéer av och så blev det Fanbäraren, berättar Isak.

– Den blev bra men jag ville göra en bättre, så då gjorde jag en till och sen ytterligare en. Det blev en serie gubbar, men från början var de inte tänkta att höra ihop, fortsätter han.

”Det var mycket jobb med att planera, tänka och räkna”

– Jag hade redan gjort skorpionen och ville göra något annat, något coolt, just till utställningen och fick då förslag på en infinitykub. Men det var mycket jobb med att planera, tänka och räkna så att den skulle sitta ihop i alla vinklar, säger Dimitrije.

Dimitrijes “infinitykub”. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

Varför heter utställningen Jag kan göra vad jag vill?

– Man kan göra vad man vill i verkstaden. Och fastnar man på något så finns det alltid lösningar och går att fixa till. Är något för löst kan man svetsa fast det, är något för ojämnt kan man sandpappra det till exempel, säger Isak.

– Jag hoppas att folk kommer och ser utställningen. Vi har gjort konst av sånt som skulle slängas, vi har lärt oss mycket och det har varit roligt. Nu får vi visa våra konstverk och att skolan inte bara är tråkig – att det finns annat där också, säger Dimitrije.

Isak har bland annat gjort ett flaskställ. Foto: Gunilla Ohlsson OttossonPrenumerera så du inte missar något nytt!