Sedan våren 2007 finns så kallade intelligenta armaturer på Högsboleden och Tuvevägen. Tekniken innebär att varje armatur har sin egen IP-adress, ett slags personnummer för datorer.
En tredjedel av ljusstyrkan nattetid
Det gör att den kan kommunicera med belysningscentraler via den befintliga kraftkabeln. Sensorer på belysningen kan registrera väder, vind och trafikflöden och ljusstyrkan anpassas efter situationen med en dimmer.
– Vi kör framförallt efter tider, baserat på flödesscheman över trafiken. När trafiken är som tätast vid fyra, fem på eftermiddagen under vinterhalvåret är belysningen som starkast.
Nattetid har vi bara en tredjedel av ljusstyrkan, säger Ingemar Johansson, drift och underhållsansvarig på trafikkontoret.
Den smarta gatubelysningen har gjort att energikostnaderna för belysningen av sträckorna i Högsbo och Tuve har minskat med 59 procent sedan april förra året. Något som gör den både miljövänlig och till en god affär på lång sikt.
Varannan stolpe kan tas bort
– Varje armatur kostar ungefär dubbelt så mycket som en vanlig. Men den här typen av belysning sparar så mycket energi att investeringskostnaderna tjänas in på fem till sju år. Och eftersom energikostnaderna hela tiden ökar blir det en snöbollseffekt – ju längre tiden går desto mer pengar sparar vi, säger Ingemar Johansson.
Även underhållskostnaderna minskar. Tack vare att modern armatur är effektivare och sprider ljuset bättre kan ungefär varannan belysningsstolpe tas bort.
– Och om det är något fel så får vi larm med information direkt in i datorn och driftentreprenören kan effektivisera sina åtgärder och minska transporterna, säger Ingemar Johansson.
Nu har ytterligare tre vägsträckor försetts med den nya belysningstekniken. 130 armaturer på Bergsjövägen är i drift och vilken dag som helst blir ett 40-tal på Yrvädersgatan klara. Och om en månad tänds närmare 40 på Högsboleden vid Frölundaborg.
Belysning förknippad med upplevelsen av staden
Det finns inget lagkrav som säger att det ska finnas belysning på gator och torg. Däremot finns det riktlinjer för hur gatubelysning ska utformas, framtagen efter ögats fysiska förutsättningar att anpassa sig efter ljus. Famförallt ska belysningen fördelas jämnt på sträckan.
Ofta hävdas det att olycksrisken minskar om vägen är ordentligt upplyst.
– Men forskningen är inte entydig. Eftersom hastigheten också ökar vid god belysning kan olyckorna tvärtom öka. I Holland har dimmad beslysning minskat hastigheten på motorvägar i syfte att minska olyckorna, säger Ingemar Johansson.
På stadsgator är hastigheten oftast inte något stort problem.
– Istället är belysningen förknippad med upplevelsen av staden och att folk ska känna sig trygga. Gatlyktor används som ett sätt att bekämpa kriminalitet, säger Ingemar Johansson.
Styrd belysning minskar konflikter
I London styr man folkmassor till och från evenemang genom att dimma belysningen på ena sidan av gatan. På sidan med maxad belysning går den stora evenemangsfolkmassan – på sidan med dämpad belysning går de som är på väg åt andra hållet. På så sätt minskar konflikterna mellan människor.
Något politiskt beslut om en långsiktig plan för att ersätta Göteborgs befintliga gatubelysning finns inte. Däremot beslut om att staden ska spara energi och därför kan det bli aktuellt med smart gatubelysning på fler ställen.
– Det finns många fördelar. Under vissa evenemang, till exempel Ljusstaden, så släcker vi ner en del av den befintliga belysningen. Med den här tekniken skulle det räcka med att man satte sig vid datorn och klickade bort ett antal lampor, säger Ingemar Johansson.
– Vi får börja i liten skala. Om 20, 30 eller 40 år kanske det blir verklighet, säger han.