För tredje året i rad arrangeras eMedborgarvecka. Det kommer märkas i många av stadens verksamheter. En av dem är Stadsbiblioteket som mellan den 3-9 oktober bjuder på olika kurser och föreläsningar med fokus på e-tjänsternas tillgänglighet.
– Idag behöver man veta hur man söker på internet, hanterar surfplattor och olika e-tjänster för att inte hamna utanför i samhället, säger Rebecca Odin Ekström, programansvarig på Göteborgs stadsbibliotek.
Bakom eMedborgarveckan, som är en nationell kampanj, finns nätverket Digidel. Syftet med veckan är att öka den digitala delaktigheten och kunskapen om och användningen av offentliga tjänster.
Kunskap behöver fördjupas
Länge har digital delaktighet handlat om att utbilda och informera grupper som inte naturligt kommer i kontakt med internet, som till exempel äldre personer. Fortfarande är det en viktig och demokratisk fråga då många samhällstjänster numera är digitala. Men under eMedborgarveckan på Göteborgs Stadsbibliotek vill man också fördjupa kunskapen kring internetanvändning.
– Vi behöver lära oss att tolka informationen på nätet, att bli källkritiska. Det handlar till exempel om att förstå hur sociala medier fungerar och inse att vi kan hamna i en filterbubbla.
En så kallad filterbubbla uppstår genom att informationen du möts av är baserat på din sökhistorik, webbplatser du brukar besöka, ditt facebook-flöde och liknande.
– På så sätt får vi hela tiden vår egen världsbild bekräftad och det är viktigt att bli medvetna om att vi hamnar i en bubbla.
Pektant lär seniorer surfa
Göteborgs stadsbibliotek arrangerar även i vanliga fall olika typer av kurser om internetanvändning. Under eMedborgarveckan är utbudet ännu större och det blir föreläsningar av Rebecka Bohlin som skrivit en bok om näthat och Pektanten Christina Ternström Frostegren som inspirerar äldre att använda surfplattan.
Det finns även en satsning på programmering för barn och unga.
– Att lära sig programmera kan kara ett sätt att bli medie- och informationskunnig och förstå vad som styr det digitala, säger Rebecca Odin Ekström.
Hon hoppas att veckan ska hjälpa och inspirera oss att bli eMedborgare och förklarar vad det innebär:
– Det vill säga någon som vet hur man söker den information man behöver och kan värdera den, men också är med och producerar information genom att dela med sig, säger hon.