– Utställningen har gjorts av historikern Attila Lajos i Växjö och grundar sig på hans doktorsavhandling ”Hjälten och Offren”, berättar Nini Engstrand, verksamhetschef på Emigranternas Hus.
Här visas bland annat 200 bilder från andra världskrigets Budapest, där Raoul Wallenberg med hjälp av svenska skyddspass räddade 100.000 judar från Förintelsen. Så säger i alla fall mytbildningen kring den svenske diplomaten som i januari 1945 greps av sovjetiska trupper och sedan dess är borta. Attila Lajos har undersökt myterna kring Wallenbergs hjältegloria och är tveksam till de höga siffrorna.
”Fler gjorde stora insatser”
– Lajos tar inte ifrån Raoul Wallenberg att han verkligen räddade tusentals judar, men frågar sig om det motsvarar den enorma uppmärksamhet han fått både i USA och Europa, säger Nini Engstrand.
– Det fanns flera andra som gjorde stora insatser för att rädda judar, men som av olika skäl inte fick monument och gator uppkallade efter sig. En schweizisk diplomat som arbetade på samma sätt som Wallenberg blev till och med anklagad för att ha överträtt sina befogenheter när han kom hem till Schweiz.
Atilla Lajos, som själv har ungersk bakgrund, skildrar också ungrarnas inställning till judarna och hur de sattes under press av Nazityskland att deportera judarna.
Utställningen hålls öppen till slutet av juni, i Tullhuset på Packhusplatsen 7.