2024-04-15 | 2 min läsning

En gorilla ha landat på Gråberget

Fredrik Strids konstverk Navigator, en 2,5 ton tung gorilla i gjutjärn som står vid Märlspiksgatan.
2024-04-15 | 2 min läsning
En gorilla ha landat på Gråberget
Konstnären Fredrik Strids 2,5 ton tunga gorilla i gjutjärn har nu hissats på plats på toppen av Gråberget i Majorna. Det nya konstverket invigs på onsdag 17 april.

Fredrik Strid beskriver gorillan som en slags stjärnskådande spegling av oss själva:

– På ett sätt tar konstverket oss till den tid i evolutionen där människosläktet en gång stod. Där vi lärde oss att navigera, använda järnet och vidare till all den utveckling som gör oss till vad vi är idag.

Gjutjärnsgorillan ställdes på plats i förra veckan.

En procent av byggbudgeten går till konst

På Märlspiksgatan renoverar Familjebostäder just nu fem lamellhus från femtiotalet. Husen målas om till originalfärg och alla fönster flyttas ut för att skapa ett mer tidstypiskt utseende. Renoveringen görs delvis med återbrukat material. Till exempel är taken omlagda med tidstypiska lertegelpannor från ett annat bygge.

– Genom att vi återbrukar takpannorna, minskar vi utsläppen av växthusgaser med 26 ton jämfört med om vi skulle ha lagt ett helt nytt tak. Samtidigt minskar avfallet med 100 ton när pannorna som annars skulle ha slängts kunde användas, berättar Ellen Johnsson, projektledare på Familjebostäder.

Familjebostäder renoverar flera hus på Märlspiksgatan och Kabelgatan och cirka en procent av bolagets budget för byggprojekt avsätts till konst, enligt den så kallade enprocentsregeln. Under renoveringen vid Märlpiksgatan ordnade bolaget workshops med de boende i området och utlyste sen en tävling. Det vinnande förslaget blev Navigator.

Invigningen av Navigator

Var: Märlspiksgatan 4 (vid trappan från Stortoppsgatan) Gråberget, Majorna

När: Onsdag 17 april klockan 17-18.30

Medverkande: Johanna Adebäck, processledare från Göteborg Konst, Fredrik Strid, konstnär, Sara Hamon, fastighetsutvecklingschef på FamiljebostäderPrenumerera så du inte missar något nytt!