Engångsfria kulturkalaset är årets Hållbara event
”Göteborgs Kulturkalas har visat på stor initiativförmåga och konkret miljönytta genom att eliminera engångsavfall från tusentals måltids- och dryckesserveringar. Effekten blev 18 procent lägre avfallsmängder och motsvarande minskad klimatpåverkan.”
Så lyder en del av juryns motivering till Årets Hållbara event 2018. Priset delades ut på konferensen Hållbar besöksnäring i Stockholm. Det var första gången som just utmärkelsen Hållbart event

Tidningen Kretslopp fick Publishingpriset för ”en instruktiv, sann och viktig tidning med fina illustrationer och läskigt bra omslag.”.
delades ut.
”Fantastisk samverkan och hårt slit”
– Det känns väldigt roligt att det här projektet får uppmärksamhet. Tack vare en fantastisk samverkan i staden, hårt slit, men också att vi har vågat gå vidare med en ganska modig satsning. Ännu roligare är att så många har visat intresse för vårt arbete nu i efterhand, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas, som tog emot priset.
För att minska klimat- och miljöpåverkan har Göteborgs Stad målet att minska hushållsavfallet med 30 procent per göteborgare till 2030 jämfört med 2010.
– Att stadens verksamheter går före med gott exempel är superviktigt, inte minst vid publika evenemang där vi möter många göteborgare, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.
”Brandtal mot onödiga engångsartiklar av plast”
På plats i Stockholm fanns också Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten. På onsdagskvällen tog hon emot Publishingpriset för Bästa medborgartidning i kategorin Print. Tidningen Kretslopps sista nummer sticker ut lite extra med sin dödskalle i mikroplast på omslaget.
– Mitt tacktal var ett brandtal mot onödiga engångsartiklar av plast. Ingen har nog undgått hur dessa påverkar havet och de vattenlevande djuren. Som den döda valen som hade 30 plastpåsar i magen, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten, som tog emot priset.
– Sedan andra världskriget har vi producerat åtta miljarder ton plast, nästan ett ton per nu levande människa. Förutom nedskräpningen och skador på djur och natur är plast klimatpåfrestande och kan innehålla och suga upp farliga kemikalier, fortsätter hon.
Stampade på ett engångsglas
För att illustrera sin poäng att engångsartiklar finns överallt utan att vi närmare reflekterar över det plockade hon med sig ett engångsglas i plast upp på scen.
– När jag pratat klart lade jag glaset på golvet och stampade på det. Jag tog helt enkelt tillfället i akt att göra något som folk har en chans att komma ihåg. För även om vi i Sverige har en bra avfallshantering finns det läckage och korttidsanvändning är helt onödigt, säger Ulrika Naezer.
– Så ta med egen matlåda när du hämtar lunch och tänk på att återanvända allt så länge som möjligt. När det gäller mikroplast är det bästa du kan göra att köra mindre bil – väg- och däckslitage är den största källan av mikroplast till havet.
FAKTA | FAKTA | Juryns motiveringar
Hållbart event 2018:
”Göteborgs Kulturkalas har visat på stor initiativförmåga och konkret miljönytta genom att eliminera engångsavfall från tusentals måltids- och dryckesserveringar. Effekten blev 18 procent lägre avfallsmängder och motsvarande minskad klimatpåverkan. Resultatet uppnåddes genom bland annat stora informationsinsatser, en innovativ disklösning, halvportioner, diskdisko, rabatt på mat som serverades i medhavd matlåda, hyrda flergångsglas och förbud mot onödiga engångsförpackningar. Konceptet ska nu permanentas och spridas till andra eventverksamheter.”
Publishingpriset:
”För en instruktiv, sann och viktig tidning med fina illustrationer och läskigt bra omslag.”.