2003-06-07 | 2 min läsning

Engångsgrillen en skräpig succé

Engångsgrillarna har blivit omåttligt populära. Bara på Coop säljs 100.000 per år i Sverige. Och det märks tyvärr i Göteborgs naturområden.

– Vi plockar upp kring tusen engångsgrillar varje säsong, berättar Ingela Gustafsson, avdelningschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad. Grillarna blir till skräp på stränder och klippor nära hav och sjö.

Plocka isär och sortera

Näset, Röda sten och Askimsbadet är några exempel på sådana områden. Den som använt en engångsgrill ska släcka, kyla av och plocka isär den.

Sedan ska kolet slängas för sig och metallen för sig i metallåtervinningen – men då måste man vara säker på att grillen är helt släckt och avkyld.

Brännmärker marken

Ett annat problem är att naturen skadas. Efter en flitig grillkväll kan till exempel gräsytorna på Askimsbadet vara fulla av fyrkantiga brännmärken.

Och växter på berghällar kan ta skada. Ingela Gustafsson efterlyser också hänsyn till dem som är känsliga för rök.

– Vissa dagar är det så tätt mellan grillarna att en del mår dåligt när de besöker badplatsen. Vi får alltså gemensamt hjälpas åt att hålla rent i naturen!



Prenumerera så du inte missar något nytt!